Videon är inte längre tillgänglig
I tre år har Vadstena Gif och HC Wettern drivit parken. Men det har varit tufft, och den negativa trenden fortsätter. På somrarna har föreningarna arrangerat bilbingo, men i år kommer det välbesökta sommarevenemanget inte att bli av.
– Vi räcker inte till. För en bingokväll krävs sammanlagt 50 arbetstimmar. Idag är vi två till fyra personer som sköter parken, så det går helt enkelt inte, säger Lars Ekström från VGIF.
För honom är det viktigt att bevara Vadstenas folkpark.
– Det är en kulturhistoria och ett fantasisk eklandskap här. Jag som Vadstenabo vill att parken ska vara kvar. Det skulle vara tråkigt om vi var tvungna att lägga ner allt.
Föreningarnas önskan är att fler Vadstenabor ska engagera sig för att lyfta parken. Lars Ekström förklarar att det är svårt att locka medlemmar när det inte bidrar till någon ekonomisk lönsamhet för föreningen.
– Av bingon förra året fick vi i slutändan in totalt 4 000 kronor som vi skulle dela på två föreningar. Det är ju ingenting. Det är svårt att locka när jobbet ger dålig nettoeffekt.
Han förklarar att de inte vågar satsa på större arrangemang när de inte vet hur mycket intäkter de får in.
– Söndagsdanserna som Markus Alexandersson anordnar är välbesökta, omkring 400 personer kommer hit då. Även PRO Skänninge har fredagsdanser här, och flera förskolor brukar komma hit. Vi hyr även ut till privata fester. Så efterfrågan finns men det kräver att vi är fler handtag som hjälps åt.
Förutom vanligt underhållsarbete, så som lövkrattning och gräsklippning, behöver parkens byggnader rustas upp. I höstas skänkte Vadstena sparbank 300 000 kronor till ett nytt tak på danspaviljongen eftersom det regnade in.
– Under danskvällarna kunde jag få telefonsamtal hem om att jag var tvungen att åka ut hit och torka upp, säger Lars Ekström när han berättar om takskadornas omfattning.
Parkens toaletter är också ett problem. Idag är de placerade i källaren på stora byggnaden och därmed inte handikappanpassade.
– Önskvärt vore att kunna ha toaletter ovanför mark så att de med handikapp också kan ha tillgång till dem.
Nya tak på biljettbåsen, fasadmålning, golvbyten och grensågning är också nödvändigt. Listan kan göras ännu längre.
Hur länge till orkar ni?
– Vi har sagt att vi ska köra det här året också, sedan får vi se. Det går ju inte om vi är så här få. Vi hinner inte med det arbete som egentligen krävs, säger Lars Ekström.