Utanför fönstren är det ruskväder. Inomhus har tjugotalet 15-åriga killar och tjejer bänkat sig för dagens första lektion.
Eleverna i 9A tar MVT:s ankomst med ro. Överhuvudtaget är det en lugn klass som har historia för läraren Lisa Wall-Johansson.
– Vi är tysta av oss. Lite för tysta har vi hört, säger Sara Sandborg.
Med det menar hon att man inte är så diskussionslystna.
– Klasser är olika. Den här är lite svår att få att diskutera. Då är det upp till mig att ha knep för att få igång dem. Som att de får diskutera parvis först, då brukar det lossna. En annan klass kan vara lite för pigga på att prata, då får jag ta till ett annat knep, förklarar Lisa.
Lektionen börjar med en genomgång om andra världskrigets slutskede. Eleverna antecknar; tjejerna prydligt, många killar lite spretigt och Petter Asp på sin dator.
– Det finns ett rättstavningsprogram på den. Jag har läs- och skrivsvårigheter, så det är ett bra hjälpmedel.
Sedan förbereder Lisa eleverna på ett prov om några veckor. Uppgifterna får de redan nu.
– Ni väljer två händelser från andra världskriget. På provet ska ni berätta om dem, orsakerna, vilka konsekvenser de fick och hur de påverkar oss i dag, säger Lisa och berättar för eleverna var de kan hämta in nödvändiga fakta.
Inget prov med raka frågor och svar alltså. Eleverna måste kunna redovisa ett resonemang.
– Det känns lite så där, jag har lättare med vanliga frågor, menar Filip Helge.
Lisa förklarar att syftet är att träna eleverna på hur de ska ta sig an uppgifterna i de nationella proven efter jul.
Efter det är det dags för film, en dokumentär om andra världsskriget. Eleverna följer den koncentrerat, även om en och annan gäspning hörs emellanåt.
Det råder lugn och ro, trots att läraren är i ett angränsande rum med några elever som ska komplettera ett tidigare läxförhör. En kille har till exempel svarat på vad som förbättrats, när frågan gällde vad som förändrats. Inte alltid samma sak.
– Klart att de ska ha chansen att rätta till. Jag är ju inte ute efter att fälla, utan efter att lära dem nya saker, menar Lisa.
När filmen är slut ska en karta färgmarkeras utifrån vissa fakta.
Elever som inte riktigt förstått uppgiften räcker upp handen. Lisa rör sig runt i klassrummet och förklarar. Ljudnivån höjs ett snäpp eftersom man jobbar två och två.
Men inga mobiltelefoner stör.
– Det är mobilförbud. Har man den med sig på lektionen så blir man av med den tills slutet av dagen, berättar Robin Petrich.