– Vi firade tio år 2020 egentligen, men på grund av pandemin sköt vi upp jubileet, säger Suzanne Möller, projektledare för Ungatio.
Inte heller den åriga designcampen för unga genomfördes förra året på grund av smittoläget. I år genomförs Ungatios designcamp och i samband med årets avslutning och redovisning av designprojekt den 2 juli blir det boksläpp och öppning av utställningen för jubileets stora projekt Tusen timmar design.
– Tusen timmar design kom av att vi ville berätta om metodiken som vi jobbar med varje år i Ungatio. Den heter Designprocessen. Det är egentligen en problemlösningsmetodik som utgår från användarens behov eller kundens behov. Utgångspunkten är ett problem eller behov med till exempel en produkt, en tjänst eller en process.
Med Designprocessen som ramverk jobbar de sedan med användaren eller kunden i fokus.
– Ofta är det fråga om förbättringar av befintliga produkter.
I Ungatio är det alltid fråga om skarpa uppdrag där ungdomarna jobbar med riktiga case och riktiga kunder under två intensiva veckor.
Det har konstaterats att ungdomarna genom åren lyckats bra med sina uppdrag och att det beror på att de arbetar med Designprocessen.
– Vi tyckte att det i och med jubileet finns ett bra tillfälle att lyfta det här på en större plattform än bara Ungatio. Så styrelsen bestämde sig för att vi gör ett projekt och kallar det Tusen timmar design. Vi skapar tio uppdrag tillsammans med företag eller organisationer och varje företag eller organisation får 100 konsulttimmar till sitt förfogande, säger hon.
Eftersom ungdomarna går i skolan under året och att ett resultat måste kunna garanteras så bestämde de sig för att koppla på en designbyrå på projektet. Det är Stockholmsbaserade Myra Industriell Design som fått uppdraget.
– På så vis kunde vi försäkra oss om ett resultat som går att presentera.
Det skulle bli en utställning och en bok.
– Anledningen är att nå ut bredare. Att fler ska få upp ögonen för vad den här processen eller metodiken kan göra när man jobbar i den.
Redan 2019 började arbetet med Tusen timmar design. Inledningsvis handlade det om att söka medel för att sänka tröskeln för de företag och organisationer som skulle kunna vara intresserade av att delta. Ekonomiskt stöd har de fått genom EU-bidrag och bidrag från stiftelser.
– Där fick vi medel för att gå in med knappt halva summan. Varje projekt på 100 timmar kostar 110 000 kronor, varav företaget gick in med 60 000 kronor och Ungatio via våra finansiella partners med 50 000 kronor per uppdrag.
De fick åtta uppdrag från Östergötland. De resterande två kommer via designbyrån.
– Flera är lokala företag som många känner igen, säger hon.
I vårt absoluta närområde är det Motala kommun som genom digitalisering vill skapa bättre företagsklimat, Holms Attachment AB som med hjälp av design vill stärka varumärket och Vadstena Sparbank som vill ha gratis laddstolpar för elcyklar.
– Det här har vi jobbat med sedan sent på hösten 2019. Sedan har de här projektet tickat på under 2020 och våren 2021, säger hon.
Nu har texter om projekten skrivits och en bok skapats samtidigt som en utställning tagits fram.
– Utställningen öppnar för första gången i Vadstena 2 juli när vi har avslutningspresentationen för ungdomarna.
Utställningen kommer sedan att turnera i Östergötland och därefter vidare ut i landet.