Tillgängligheten i Vadstena ska bli bättre

För den som behöver rollator eller rullstol är det svårt att ta sig fram i Vadstena. Men nu ska tillgängligheten upp på den politiska agendan och bli en del i kommunens arbete.

När Storgatan i Vadstena byggdes om vägdes tillgänglighet in i så hög grad man kunde, menar kommunalråden Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

När Storgatan i Vadstena byggdes om vägdes tillgänglighet in i så hög grad man kunde, menar kommunalråden Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M).

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2019-10-29 14:00

För att man inom en kommun ska kunna integrera tillgänglighetsfrågor i verksamheten krävs att politiken finns med.

– Därför vill vi sätta ner foten från politiken nu och ta ett större grepp, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Nyligen har nämndernas politiker och flera tjänstepersoner i kommunen fått ta del av hur man arbetat med tillgänglighet i Askersund.

Per Eriksson (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Askersund, har varit i Vadstena och delat med sig av sina erfarenheter från det tillgänglighetsarbete man bedrivit i Askersund och prisats för under många år. 

– Det var bra information och det väckte mycket bra tankar som vi vill ta vara på nu, säger Peter Karlsson.

Tanken är att tillgänglighetsfrågorna ska genomsyra alla verksamheter på samma vis som hållbarhetsfrågor ska vara en naturlig del.

– Nu ska det här vävas in i budgetarbetet framöver, säger Anders Hedeborg (S).

Den politiska förankringen är viktig, men Hedeborg påpekar att politiken inte ska syssla med detaljstyrning när det gäller frågor om tillgänglighet utan arbeta mer övergripande.

– Vi står inför stora investeringar framöver och då är det viktigt att vi får in det, säger Peter Karlsson och lyfter bygge av ny skola och ombyggnad av Rådhustorget som ett exempel.

I Askersund har man jobbar långsiktigt för att få alla med sig när det gäller att få in tillgänglighet som en naturlig beståndsdel i kommunen.

– Vi måste vara många på arenan som hjälps åt med det här, säger Anders Hedeborg.

Det handlar om att få företagare, fastighetsägare och andra att också engagera sig i frågorna.

– Men kommunen kan ta på sig en ledartröja, säger Hedeborg.

De hänvisar till vad Per Eriksson sagt under informationen: "En människa med funktionsnedsättning är egentligen inte en människa med särskilda behov, utan en människa med alldeles vanliga behov som måste tillgodoses med särskilda insatser."

Pengar ska avsättas i kommande budgetar.

– Förvaltningarna får ett tydligt uppdrag från kommundirektören att det här ska in i verksamheterna, säger Hedeborg.

Att Vadstena är en gammal stad med flera kulturminnesmärkta byggnader är en utmaning, men även Askersund har haft liknade saker att hantera.

– Gör man rätt går det utmärkt att göra det även i en gammal stad, säger Peter Karlsson.

LÄS MER: 

Kritiken: De kan inte ta sig fram

Efter kritiken - nu svarar politikerna

Vill ta hjälp av prisbelönt kommun

En passage mellan gångbana och gata som har en svår passage över kullerstenar.
En passage mellan gångbana och gata som har en svår passage över kullerstenar.
Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!