Systrarna såg live-sänd helgonförklaring

Den fjärde juni var det 146 år sedan Elisabeth Hesselblad föddes. Under söndagen helgonförklarades hon i Rom, en ceremoni som Birgittasystrarna i Vadstena också firade.

Ett minnesmynt av Maria Elisabeth Hesselblad.

Ett minnesmynt av Maria Elisabeth Hesselblad.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2016-06-05 13:45

Videon är inte längre tillgänglig

Läs mer: Sverige har fått ett nytt helgon

Söndagsmorgonen startade med en mässa som blev mycket välbesökt, enligt syster Monika.

– Det kom mellan 80–100 personer säger hon.

I tacksägelsemässan ingick samma bibeltexter och böner som vid ceremonin i Rom och även om den katolska gemenskapen är ganska liten i Sverige är den samtidigt världsvid.

– Det är en häftig tanke.

Det var i februari i år som Vatikanen i Rom kungjorde att Elisabeth Hesselblad kommer att helgonförklaras, den andra svenskan efter Heliga Birgitta för 625 år sedan.

Elisabeth Hesselblad har uppmärksammats för en rad gärningar, bland annat grundade hon en kommunitet i Birgittahuset vid Piazza Farnese i Rom 1911. Hon blev därefter moder Elisabeth och abbedissa. 1935 etablerade hon också ett gästhem i Vadstena, något som lade grunden för dagens verksamhet.

– Vi är mycket tacksamma för att hon började här, säger syster Monika.

Efter mässan inbjöds gästerna till kaffe. En specialgjord tårta med en bild av den helgonförklarade svenskan fanns förstås på fikabordet.

På gästhemmets ovanvåning stod tv:n på och alla som ville kunde följa livesändningen från Rom.

– Det är inte en självklarhet att tv visar detta men det bevisar vilken stor händelse det är, säger syster Monika.

Maria Elisabeth Hesselblad

Blev bland annat känd för att ha grundat en liten kommunitet i Birgittahuset vid Piazza Farnese i Rom 1911. Hon blev därefter moder Elisabeth och abbedissa.

1935 etablerade hon ett gästhem i Vadstena, något som lade grunden för dagens verksamhet.

Elisabeth Hesselblad arbetade också under andra världskriget i Rom med att skydda förföljda judar. Hon gömde dem i klostret på Piazza Farnese. När nazister ville söka igenom klostret hade hon enligt en annan nunna gått mot nazisterna med en svensk flagga och yttrat: "Detta kloster står under den svenske konungens beskydd. Här kommer ni inte in." Nazisterna lämnade klostret utan genomsökning.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om