Strindbergkännare fyller 80 år

Först ska Göran Söderström, docent och tf professor i konstvetenskap fylla 80 år den 21 november. Och i sedan, i december ska han motta ett fint pris för sin senaste bok om August Strindberg. Däremellan skriver han på sina bokprojekt.

Göran Söderberg fyller 80 år.

Göran Söderberg fyller 80 år.

Foto: Maria Lidberg

VADSTENA2014-11-20 20:14

Han förbereder precis ett möte i kulturnämnden i Vadstena där han sitter som vice ordförande. Han och maken Axel pendlar mellan sina bostäder i Stockholm och Vadstena plus att de har ett sommarställe i Bondorlunda. Alla tre ställena är kulturminnesmärkta, vilket matchar Görans stora intresse för gamla hus. Han har bland annat varit med och skrivit "Så renoveras torp och gårdar", vars tionde upplaga kommer i dagarna. Annars är han kanske allra mest känd som Strindberg-expert. Han har av Svenska Akademin tilldelats Axel Hirschs pris på 120.000 kronor som ges till författare av "en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete".

– Det är roligt, säger Göran som 2013 kom ut med "Strindberg-ett liv" som ligger till grund för priset.

Göran forskar om Strindberg.

– Jag har alltid varit intresserad av hans måleri. Jag och en vän startade 1960 ett galleri. Vår första utställning var med Strindbergs verk som man kunde köpa för ingenting då. Jag förvarade under min säng tavlor som idag betingar ett värde på 50 miljoner...Strindberg är ständigt aktuell. Jag har fått beställning på att skriva artiklar inför en utställning av hans verk i Lausanne 2016.

Göran Söderström har skrivit och medverkat i många böcker, däribland om Gamla stan och Vadstenas 600 första år.

– Just nu jobbar jag med en guide över gamla stan i Stockholm och med en forskningsöversikt om homosexualitet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Han har också planerat att skriva en bok om konstnären Ivan Lönnberg som var god vän med Picasso.

– Lönnberg röner ett stort intresse just nu.

Jubilaren är född i Stockholm, växte upp på Kungsholmen och är nummer tre i en syskonskara av sex barn. Han studerade bland annat arkeologi, konstvetenskap och folklivsforskning.

– Jag fick jobb på Moderna Museet innan jag var klar med utbildningen, säger Göran.

Hur hamnade du i Vadstena?

– Min make är från Östergötland, två av hans bröder föddes i Vadstena. Vi kom varje år till Vadstena för att se Vadstenaakademiens operauppsättningar och kände att vi ville ha något eget.

1975 flyttade de in i Bergenstråhlska huset och har lagt ned mycket jobb på att renovera fastigheten. Huset har de nu donerat till en stiftelse.

– Vi vill bevara huset som det är och hit kommer forskare och bor.

Hans första Vadstenabesök många år tidigare berättar Göran om med humor.

– Det var 1950 och vi var på en konfirmationsresa. Vi såg krönikespelet i Vadstena och besökte Omberg. Vi cyklade, men min cykel fastnade i tågspåret vid Örbergslätten och jag bröt foten. Jag satt på tågstationen Vadstena för att åka mot Hästholmen, men missade tåget. Jag hade inte ett öre på fickan och uppsökte polisstationen som låg i Rådhuset på den tiden. Polisen hänvisade mig till socialchefen. "Det skulle vara synd att skriva in dig som socialfall så jag lånar dig pengar till en taxi", sade hon. Så mitt första besök här höll jag på att bli socialfall.

Göran och Axel Unnerbäck blev ett par 1959. De skrev historia 1995 när de som första paret ut i Sverige ingick partnerskap.

– På min 75-årsdag blev vi gammaldags gifta.

Har ni barn?

– Det blev tyvärr inte så, men jag har massor av syskonbarn.

Några problem på grund av homosexualitet säger sig Göran inte ha upplevt.

– Om jag bortser från bråket som utbröt när Maranata kom till Storkyrkan för att protestera mot att Stockholms gaykör skulle sjunga i kyrkan, säger Göran och visar ett tidningsklipp från bataljen.

Hur håller du dig i form?

– Inte alls! Men jag var faktiskt betald balettelev en gång i tiden och så brukar jag skrämma folk genom att göra så här, säger Göran och faller handlöst till marken varpå han snabbt hoppar upp igen.

Hur känns det att fylla 80?

– Bra! När min mormor fyllde 80, sade hon, om en ändå finge dö! Jag har så mycket att göra att jag vill bli minst 100!

Högtidsdagen firas med två festligheter, med öppet hus hemma i bostaden i Vadstena den 20 november från lunch och framåt och på själva födelsedagen med stora familjen i Stockholm

maria.lidberg@mvt.se

Milstolpar Göran Söderström

1959 anställdes han på Moderna Museet.

Startade tillsammans med Ludvig Rasmusson Galleri Observatorium 1960 med en utställning av August Strindbergs måleri som blev dennes moderna genombrott som målare följt av internationella utställningar.

1961-1965 konstsekreterare på Svenska Institutet.

Görans bok ”Strindbergs måleri” (1972) betraktas som standardverket över Strindberg som konstnär.

1965-1969 Riksantikvarieämbetet.

1970-1977 Stockholms stadsmuseum.

1973-1990 chef för Strindbergsmuseet i Stockholm.

1984-2004 sekreterare och kanslichef på Stockholms skönhetsråd.

Jobbade med konsten i Stockholms tunnelbana i elva år.

Som docent har han varit verksam vid Stockholms universitet och Lunds universitet.

Sedan 1995 är han chefredaktör för tidskriften lambda nordica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om