Storbråket i Vadstena fortsätter: Anklagar S-politiker för jäv

S-toppen Anders Hedeborg var jävig när han lämnade in skilsmässoansökan från M.
Den hårda anklagelsen kommer från kommunalrådet Peter Karlsson (M).

Socialdemokraternas ordförande Anders Hedeborg anklagas av kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) för att vara jävig. Något som Hedeborg kommenterar genom att säga att hans politiska motståndare har fel.

Socialdemokraternas ordförande Anders Hedeborg anklagas av kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) för att vara jävig. Något som Hedeborg kommenterar genom att säga att hans politiska motståndare har fel.

Foto: Andreas Ekström

Vadstena2024-11-22 15:23

– Jag tycker att det är en mycket märklig hantering av saker och ting från Anders Hedeborg och Karolina Hoff, säger Peter Karlsson.

Beskedet slog ner som en bomb. S lämnar samarbetet med M. I intervjuer efteråt och i pressmeddelandet menade Anders Hedeborg, Socialdemokraternas ordförande, och kommunstyrelsens första vice ordförande Karolina Hoff (S), att det var för att de ville se mer satsningar på äldreomsorg, barn och unga, landsbygden och att man vill se ett återställande av budgetmedlen för föreningsliv och studieförbund. S menade också att M brustit i lyhördhet och ömsesidig respekt. 

undefined
Peter Karlsson (M) kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vadstena. Nu går han hårt åt S-toppen Anders Hedeborg.

Kommunalråd Peter Karlsson (M) tror inte på de anledningar. Han menar att det som ligger bakom är en av förra årets stridsfrågor: de sänkta anslagen till Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken och att Anders Hedeborg är ledamot i Akademien samt ordförande och kontaktperson för Shakespearefabrikens vänförening.

Karlsson reagerade därför kraftigt på Anders Hedeborgs uttalande i Östnytt där denne säger: "Vi vill nu satsa på ett återställande av budgetmedlen för föreningsliv och studieförbund".

– Jag blir upprörd över uttalandet. Han är ledamot i Vadstena-Akademiens styrelse och talar då i eget intresse och engagemang. Han är dessutom gift med kultur- och fritidsnämndens ordförande som beslutar om föreningsbidragen. Det är en jävsituation här, så kallat delikatessjäv, säger han. 

Kultur- och fritidsnämndens ordförande anmälde för sin del själv jäv när frågan hanterades där. Men gällande Anders Hedeborg fortsätter Peter Karlsson: 

– Det här blir en förtroendefråga som jag ser väldigt allvarligt på. Vår tilltro från kommuninvånarna får inte undergrävas. Vi har ett jätteansvar från dem att leva upp till. Vi hanterar deras skattepengar.

Han uttrycker stor besvikelse över att S väljer att lämna samarbetet och påpekar att de enda verksamheter som fick sänkta bidrag inför 2024 var Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken. Han menar att det bara går att tolka Hedeborgs uttalande som att det är dessa två som åsyftas.

– All kritik och synpunkter handlar om återställande av kulturbidrag. Jag tycker att de väljer att inte ta ansvar för hela kommunens verksamhet.

Anklagar du Anders Hedeborg för jäv?

– Ja, att bryta en överenskommelse på grund av personliga intressen. Jag tycker att det är beklämmande.

undefined
Vadstena-Akademiens uppsättning av Orpheus. Kommunens stöd till verksamheten anses vara en orsak till den politiska skilsmässan.

S-ordföranden själv ger inte mycket för kommunalrådets uttalanden. Han menar att M-toppen helt sonika har fel i sin kritik.

 – Jag tar den inte till mig, säger Anders Hedeborg och förklarar att är man en engagerad människa är det lätt att man i en liten kommun är engagerad i flera olika forum. 

– Man måste kunna ha olika hattar på sig. Det gäller bara att veta var man är någonstans, säger han. 

I Vadstena-Akademiens styrelse finns två ordinarie platser, en för kommunens representant och en för regionens. Anders Hedeborg är vald av kommunfullmäktige och han säger att han alltid varit väldigt noga med att skilja på sina olika rollen. Han tar som exempel när det blev känt att kommunen tänkte sänka anslagen med 80 procent till Vetenskapsakademien. 

– Jag förde inte fram någonting av kommunens tankegångar. Jag visste att man diskuterade anslagen men var inte delaktig i det på något sätt. Med tanke på att vd:n sa att beslutet kom helt utan förvarning och att deras representant från Vadstena inte sagt någonting kan man ändå se att jag varit lojal med Vadstena kommun.

undefined
Anders Hedeborg (S) slår tillbaka. Han anser sig inte ha varit jävig.

I dag har inte Anders Hedeborg några uppdrag för Vadstena kommun utöver att han är ersättare i fullmäktige. Där säger han att han inte deltagit sedan innan valet 2022. Han påpekar att han inte heller tidigare röstat i frågor om Shakespearefabriken eller Vadstena-akademien. 

Även om du inte sitter i någon nämnd är du ändå ordförande för S i Vadstena vilket betyder att du kan påverka den politik som partiet driver. Kan du se att det kan bli en intressekonflikt?

– I ingen av rollerna är jag med och fattar några kommunala beslut. Jag har inte fattat några beslut om varken Shakespeare eller Vadstena-Akademien. Jag ser ingen intressekonflikt, säger han och fortsätter:

– Det vore oerhört om man skulle driva den uppfattningen. Då skulle inte människor kunna engagera sig i politiskt arbete, i synnerhet inte i mindre städer. Att hävda att Socialdemokraternas ordförande i Vadstena inte ska få driva politiska uppfattningar är fel.

Du säger att ni vill återställa bidrag för föreningsliv och studieförbund. Vad exakt menar du med det?

– Jag menar precis det jag säger. Att vi ska återställa medlen till föreningsstöd och studieförbundens verksamhet i en viss takt. Jag har inte uttalat mig om takten. Och jag har inte uttalat mig om något enskilt studieförbund eller någon enskild förening. Utan allmänt. Fördelning av föreningsstöd och bidrag handläggs av kultur- och utbildningsnämnden.

undefined
Anders Hedeborg (S) och Peter Karlsson (M). Tidigare var de politiska kollegor i styret. Nu är relationen mellan partierna en annan.

MVT har läst protokollen från nämnden från 2023. I handlingarna står det att de bland annat tagit beslut om bidrag till Bris, Brottsofferjouren, kvinnojouren, Klostermuseet samt Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken. De sistnämnda var de enda två som fick sänkta bidrag.

Enligt Hedeborg finns dock bidrag som fördelas på delegation av tjänstemän. 

Återställande av föreningsstöd är en nämndfråga. Hade ni inte kunnat ta det här i nämnden och försökt få igenom det där och driva det med till exempel Konsensus?

– Nej för M är emot det. Om vi sitter i en majoritet är inte vi sådana att vi driver emot majoriteten. 

Så istället för att driva mot majoriteten väljer ni att bryta samarbetet helt?

– Ja, det gör vi nu. Men det här är en samlad bedömning, säger han och ger exempel på flera olika punkter som partiet ska ha fört fram: 

– Vi vill se tydligare och skarpare satsningar på till exempel äldreomsorg, barn och unga och landsbygden. Att stärka barn och ungas hälsa är bland annat att stärka föreningsstödet. Därför har det ideella och civila samhället en viktig roll för att man ska ha en meningsfull fritid. De är kopplade.

undefined
Shakespearefabriken spelar Argbiggan. Kommunens minskade stöd till verksamheten anses vara en orsak till den politiska skilsmässan.

Det är abstrakt nu. Vad exakt är det ni vill se?

– Det är du som gör en sådan bedömning. Jag tycker inte det är abstrakt. Det här är mycket konkreta punkter, säger han och förtydligar:

– Jag pekar inte ut några enskilda föreningar. Om vi tar barn och unga får vi rapporter från bland annat socialnämnden och socialförvaltningens tjänstepersoner som talat med föreningslivet om att man måste ha deras starka stöd för barn och ungdomars hälsa. Samtidigt håller vi tillbaka stödet. Vi vill expandera det så man har rejäla möjligheter att attackera dessa problem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!