Digitalisering är ett begrepp som varit uppe inom kommunens verksamheter under flera år. Men vad innebär egentligen digitalisering inom äldreomsorgen? Vad är det som görs och varför?
– En del är att klara de ökade behoven framöver. Det är olika projekt på gång, säger socialchef Caroline Strand.
För att kunna digitalisera mera måste förutsättningar finnas. Under 2020 har man slutfört installation av trådlösa nätverk på kommunens boenden.
– Ska man kliva på med fler tekniska lösningar och nya arbetssätt så måste den infrastrukturen fungera. Det har vi investerat ganska mycket kring under 2020 för att sedan kunna bygga på det med ytterligare digitala lösningar, säger hon.
Nu har man jobbat med införandet av digital signering av läkemedel på kommunens boenden.
– Båda våra äldreboenden är klara.
Processen med att införa det i LSS-verksamheten och hemtjänsten pågår nu.
Arbetet med digital signering sker i samverkan mellan hemsjukvård och verksamheterna och införs för att minska avvikelser, ge bättre överblick över individens medicinering och ge digitala påminnelser då medicin ska ges.
Det har även införts en del tekniska prylar inom omsorgen.
– Små saker så att man får testa på. Vi har införskaffat VR-glasögon till våra särskilda boenden. Via Google Maps kan man vara i miljöer dit man kanske inte själv kan ta sig till. Man kan gå in och titta på sitt gamla barndomshem från gatan och man kan vara på savannen och titta på djuren där. Det finns jättemycket teknik idag som möjliggör till nya upplevelser, säger hon.
Digitala trygghetskatter, eller terapikatter som de också kallas, har köpts in till både Wasagården och Vätterngården. De interaktiva katterna är naturtrogna, har naturliga ljud och reagerar sensoriskt på beröring.
– Och vi har skapat videosamtal så att de kan ske i de här tiderna då vi knappt får träffa anhöriga. Där har vi sett digitala möjligheterna och köpt i Ipads så att man kan använda dem på ett bra sätt.
Inom socialnämndens verksamhetsområden har även en del automatisering skett.
– Den digitala lösningen ska effektivisera våra administrativa arbetsuppgifter. Idag är det ganska mycket byråkrati och mycket dokumentation, säger Caroline Strand.
Här ser man till exempel elektroniska blanketter som en del i detta.
– Det handlar också om att göra oss mer tillgängliga för våra medborgare, säger hon.
Likväl som man kan göra sina bankärenden närsomhelst på dygnet ska även en ansökan till kommunen kunna göras under alla dygnets timmar.
– Vi tittar mycket på e-tjänster nu och försöker bygga upp.
Men först har det krävts en genomgång av vad som finns och vad som behövs.
Tillsammans med Mjölby kommun upphandlas nu också trygghetsskapande teknik.
– Vi behöver byta ut våra trygghetslarm i våra särskilda boenden, säger hon.
Marknaden erbjuder i dag många olika lösningar som kan skapa trygghet. Det kan exempelvis vara rörelsesensorer, påminnelselarm eller ljus som tänds för att minska risken för fallolyckor. Även sådan teknik undersöks.
– Just nu håller vi också på att byta ut vårt planeringsverktyg i hemtjänsten.
Det verktyg man haft har varit gammalt och enligt Caroline Strand innehållit en del buggar och problem.
När det nya systemet är inkört kommer de att gå vidare och införa nyckelfri hemtjänst.
– Vi utreder även möjligheten till kameratillsyn.
Den som vill ha den tjänsten ska kunna få det framöver.