Företaget jobbar huvudsakligen med varmförzinkning av stålprodukter.
– Det här är en mogen bransch. Det finns många företag som brottas om kunderna, säger vd:n Patrik Göransson.
Huvudkontoret ligger på Kvarnbacksvägen i Vadstena. Firmans nuvarande ägare, Patrik Göransson och Kinna Göransson, tog över verksamheten tidigare i år.
– Jag skulle vilja ha en högre produktionstakt. Faktum är att vi skulle kunna fördubbla vår volym.
– Förhoppningsvis ser vi en ökad efterfrågan inom kort. Det behövs för att vi ska bli framgångsrika.
Familjen kommer ursprungligen från Sunhultsbrunn i Aneby kommun.
– Tanken var att vi skulle jobba i vår hemkommun – men så blev det en chefsrockad och då kom vi hit i stället, säger Patrik Göransson.
Varför blev det just den här inriktningen?– Jag fastnade för det här direkt. Det kändes spännande att bli expert på ett specifikt område.
Hur ser tillverkningsprocessen ut?– Zink fungerar bra för att skydda andra metaller. Stål rostar ju mycket och det finns en metod där man använder zink som rostskydd. Det är så grundprincipen fungerar.
Metallerna doppas i 460-gradig zink. Det ska ge ett mycket starkt skydd mot korrosion.
– Metoden provocerar fram en kemisk reaktion mellan materialen, säger Patrik Göransson.
Vad är det för typ av produkter som behöver varmförzinkas?– Det kan röra sig om allt mellan himmel och jord … Trädgårdsmöbler, balkongsystem och emballage. Det finns hur mycket som helst.
Vadstena varmförzinkning firar, för övrigt, 50-årsjubileum. Det firades med pompa och ståt för några helger sedan.
– Det blev väldigt lyckat. Jag tyckte att vi hade en trevlig dag tillsammans, säger Patrik Göransson.
Verksamheten har, i skrivande stund, 16 stycken anställda.
– Dessutom har vi sju anställda på dotterbolaget (Prozink AB, reds. anm.) i Aneby.
Planerar ni för några nyanställningar?– Det är svårt att säga. I fjol fick vi faktiskt dra ner på personal. Marknaden är trots allt relativt liten här i Sverige.
Omsättningen ligger på 20 miljoner kronor.
– Målsättningen är att öka med fem miljoner. Det vore fint.
Lokalytorna uppgår till omkring 1 500 kvadratmeter.
– Det finns också utrymme att växa om det skulle bli aktuellt, avslutar Patrik Göransson.