Mest skolmat kastas när favoriträtterna serveras

Noggrann beställning. Inte duka fram mer än man tror går åt. Ta hand om rester. Ha dialog med eleverna. På Katarinaskolan jobbar man aktivt för att minska matsvinnet.

Otis Larsson, Vendela Stenlund och Albin Englund representerar sina årskurser i skolans matråd.

Otis Larsson, Vendela Stenlund och Albin Englund representerar sina årskurser i skolans matråd.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2022-12-11 20:00

Här är det inget nytt att jobba för att ha så litet matsvinn som möjligt i köket. Där ser man till att ta hand om hela råvarorna.

– Och vi är noga med att ta hand om rester, säger Harriet Rydoff som jobbar i köket.

Det handlar om att inte duka fram mer än man tror går åt och att fylla på efter behov.

– Det som varit ute får vi inte återanvända, säger hon.

För att inte det som blivit över i serveringen ska behöva kastas har man nu infört klimatlåda på skolan. Det innebär att personalen får möjlighet att köpa med sig matlåda hem.

undefined
Otis Larsson, Vendela Stenlund, Anna Andersson (rektor) och Albin Englund.

Sådant som blivit över men inte varit ute i serveringen tas om hand på annat sätt. En del mat fryses in för att serveras vid annat tillfälle. Överbliven potatis tillagas i annan form, stekt eller klyftpotatis, till nästa dag. Allt tas om hand på något sätt.

Det som är avgörande är också att kökspersonalen anpassar sina beställningar utifrån antal frånvarande elever på skolan och erfarenhet från hur åtgången är beroende av vilken rätt som serveras.

När det gäller tallriksvinn, det eleverna tagit till sig men kastar, är det väldigt litet på skolan. En "gröna påsen" räcker till skolans alla cirka 270 elever.

– Det slängs väldigt lite på den här skolan, säger Charlotta Ek, som jobbar i köket.

undefined
Otis Larsson, Vendela Stenlund och Albin Englund representerar sina årskurser i skolans matråd.

På skolan finns ett matråd med representanter från alla årskurser och även där tas frågan om matsvinn upp och hur man behöver tänka.

– Att inte ta mer än man orkar äta, säger Vendela Stenlund som går i femman.

Men ett litet svinn måste alltid få lov att finnas.

– De ska fortfarande våga prova mat, säger Charlotta.

Varför är det viktigt att inte kasta en massa mat?

– Det är dåligt för naturen och för ekonomin, säger Albin Englund.

Han går i sexan och är en av representanterna i matrådet.

Hållbarhet jobbar eleverna med genom att lära sig mera om FN:s klimatmål i Agenda 2030.

När kastas det mest mat?

– När det är den godaste maten, säger Otis Larsson som går i fyran.

– Det är då man lassar tallriken full och inte orkar äta upp, förklarar Charlotta.

I serveringen står grönsakbuffén först och placeringen är medveten.

– Om man tar hela tallriken full med mat så får man inte plats med grönsakerna, säger Otis.

Att en del livsmedel blivit väldigt dyra nu har gjort att man på Katarinaskolan bytt ut en del saker i salladsbuffén, men de är överens om att det inte blivit någon försämring utan bara några förändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!