Samarbete kring fjärrvärme - utreds på nära håll

Vadstena kommun vill bli en del av Mjölby-Svartådalen Energis (MSE) regionala fjärrvärmesystem. En utredning om ett framtida samarbete startar nu.

KS- ordförandena Cecilia Burenby (S) Mjölby, samt Peter Karlsson (M) Vadstena, närvarar då kommundirektörerna Dag Segrell, Mjölby, Madeleine Andersson, Vadstena samt Lena Svensk, vd för MSE skriver under avtalet.

KS- ordförandena Cecilia Burenby (S) Mjölby, samt Peter Karlsson (M) Vadstena, närvarar då kommundirektörerna Dag Segrell, Mjölby, Madeleine Andersson, Vadstena samt Lena Svensk, vd för MSE skriver under avtalet.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2020-09-25 14:20

Under fredagen undertecknades en avsiktsförklaring mellan Vadstena och Mjölby kommuner samt MSE. Av underlaget framgår att det finns en vision att bli världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar för kommuninvånarna.

MSE producerar idag fjärrvärme och el i sitt biobränsleeldade kraftvärmeverk i Mjölby. Med planeringen av en fjärrvärmeledning till Väderstad skulle det kunna skapas fler samordningsvinster genom att dra ledningen vidare till Vadstena. 

Förutom samarbeten kring fjärrvärme kan fler områden inkluderas som vattenförsörjning och laddinfrastruktur för elbilar och bredband. 

Men det är fjärrvärme och vatten som står först på agendan. För Mjölbys del finns ett intresse av Vättern eftersom kommunen är i behov av en reservvattentäkt.

– Vi kopplar ihop oss i ett regionalt system och vatten från Vättern skulle stärka oss. Det är spännande att vara med på den här resan, säger Cecilia Burenby (S) KS- ordförande i Mjölby.

Madeleine Andersson, kommundirektör i Vadstena säger att tanken på att samarbeta har funnits i flera år, men har vuxit sig starkare det senaste halvåret.

– Vadstena kommun kan inte själv driva en fjärrvärmeanläggning för att klara kompetens och leveranser, säger hon.

Hon ser flera fördelar, för alla parter, att jobba ihop. 

– Det finns inga murar längs kommungränserna.

Om utredningen går vägen kan projektet vara i gång inom tre år, tror Klas Gustafsson, vice vd för Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!