Kultur- och utbildningsnämnden beslutade i juni att ge bildningschefen i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för hur nämnden ska kunna komma tillrätta med ett prognostiserat underskott på 2,5 miljoner detta år. Det ärendet var uppe vid senaste nämndsammanträdet.
– På regeringsnivå kan man ju spara i ladorna, men vi kan ju inte göra det på kommunal nivå, men däremot kan vi spara kunskap. Det har vi gjort genom att arbetslagen har blivit väldigt sammansvetsade och kan på så vis vara mera kreativa, säger Göran Fältgren (S), ordförande i nämnden.
På så sätt tror han att alla kan hjälpas åt att hitta sätt att hålla kostnaderna i schack.
Många arrangemang och aktiviteter som varit planerade har inte kunnat genomföras under våren på grund av den rådande pandemin. Detta har inneburit att kostnader uteblivit. Även under kommande månader förväntas verksamheterna påverkas på liknande sätt av coronaviruset. Återstående medel i fortbildningsbudgeten kommer enbart att används till åtgärder som är viktiga för verksamheten.
Minskat antal elever påverkar framöver.
– Det blir automatiskt en besparing. Man kan ju inte ha en lärarkår som är större än vad som krävs, säger han.
I åtgärdsplanen finns det med en punkt som innebär att uppkomna vakanser ska tillsättas med försiktighet.
Specificerat i åtgärdsplanen är att samtliga verksamheter ska vara återhållsamma när det gäller inköp.
– Det gäller ju inte bara skola utan alla verksamheter. Det är lätt att man tänker att "oj vad man ska spara mycket i skolan", men det gäller inte bara skolan, säger han.
Personalkostnaderna inom framförallt förskola, grundskola och fritidshem var under våren belastade med högre sjuklönekostnader till följd av covid-19. Staten kompenserar kommuner för sjuklönekostnader under en viss period.
– Det är åtminstone 930 000 kronor och sedan lär det bli ytterligare lite till under hösten. Så närmare en miljon ska vi få och det är vi glada för, säger han.
Planerade åtgärder förväntas leda till att kultur- och utbildningsnämndens prognostiserade budgetunderskott ska rättas till och hamna i nivå med 2020 års budgetnivå. Osäkerhetsfaktorer som presenteras i åtgärdsplanen är att man inte vet hur kostnaderna för årets gymnasieval faller ut och att kostnader för elever med särskilt stöd eller behov av placering på specialskolor kan påverka årets kostnader.