Under vecka 4 påbörjas byggnationen av ett nytt gångfartsområde i korsningen Slottsgatan/Järnvägsgatan. Förändringen, som ska bli klar under våren, är en trygghetsskapande åtgärd och innebär att fordon får väjningsplikt mot gående. Bilar och cyklar får inte köras i högre hastighet än gångfart, eller sju kilometer i timmen. I korsningen blir det också högerregel.
"Vi vill att det blir säkrare för de gående", uppgav nyligen mark- och exploateringschef Mikael Lilja.
Enligt Lilja kommer det nya gångfartsområdet att få en liten upphöjning, men hela korsningen ska ligga i samma nivå, med bra tillgänglighet till Rådhustorget.
Vadstenabon Kerstin Grönvall är positiv till förändringen, inte minst sett till trafiksituationen sommartid.
– Då är det precis tjockt med bilar överallt, säger hon.
Bengt Carlsson ser också fördelar med ett nytt gångfartsområde.
– Det är helt rätt, bilar ska vara utanför centrum. Det är onödigt mycket trafik här, säger han och förklarar att han själv bara kör om han måste handla eller vädret är dåligt.
Christina Jenneryd har ingen bil och tycker att allt som gynnar gångtrafikanterna är bra. Hon upplever också att det tillkommit fler p-platser samtidigt som trafiken ökat. Även en del cykelburen trafik reagerar hon på.
– Jag tycker inte om att de cyklar på trottoarerna.
Tidigare ortsbon, Nikolaos Pizanias, är av uppfattningen att det redan finns för många vägbulor.
– De är onödigt aggressiva och hindrande för bilister. I Vadstena har de till och med fått bygga om vägbulor på genomfartsvägen för att de blev för branta, säger han och fortsätter:
– Korsningen det är fråga om är visserligen trafikerad ganska rejält av både bilar, tvåhjulingar och gående, men det funkar bra ändå och det behövs inte några nya hinder, målade övergångsställen räcker.
Ulrik Granath upplever att kommunen successivt försämrar tillgängligheten till stadskärnan, i synnerhet för de kommuninvånare som är bilberoende.
– Parallellt är det den ekonomiska aspekten. Alla dessa ombyggnationer kostar givetvis, säger han och nämner bland annat Rådhustorget som tidigare genomgått en omfattande upprustning.
– Jag har bott på annan ort i nästan 10 år och det kostade mig över fem procent på bruttolönen att flytta hem till en av landets dyraste kommuner där jag inte anser att de offentliga resurserna hanteras på bästa möjliga sätt, säger Ulrik Granath.