Så ska kommunen jobba för en jämlik hälsa

Vadstena kommun har tagit fram en folkhälsoplan. Folkhälsofrågorna ska integreras och genomsyra alla verksamheter i kommunen.

Hälsopyramid. Ekonomiskt, socialt och kulturellt kapital påverkar varandra och individens hälsa.

Hälsopyramid. Ekonomiskt, socialt och kulturellt kapital påverkar varandra och individens hälsa.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2018-03-06 09:48

Som grund för Vadstena kommuns folkhälsoplan ligger rapporten "Östgötakommissionen för folkhälsa - slutrapport". Östgötakommissionen har på uppdrag av Regionförbundet Östsam under 2011-2014 arbetat med att analysera hälsoskillnader i Östergötland, undersöka orsaken till skillnaderna och ta fram rekommendationer för att bidra till ett samhälle med mer jämlik hälsa.

För många kanske begreppet folkhälsa tros bestå av frågor som mest rör kost, motion, alkohol- och tobaksvanor.

– Folkhälsan beror på en mängd olika faktorer, säger kostchef Anna Lundstedt som jobbar med folkhälsofrågor i kommunen på 20 procent av sin tjänst.

Östgötakommissionen har tagit fram rekommendationen för hur man långsiktigt bidrar till att skapa en mer jämlik hälsa i länet. I Östergötland finns påtagliga sociala skillnader i hälsa. En lägre socioekonomisk situation är stegvis förenad med en sämre hälsa och en ökad sårbarhet för ohälsa och sjukdom. Faktorer som utbildning, yrke, inkomst och sysselsättning påverkar folkhälsan.

– En mer jämlik hälsa är att eftersträva, säger hon.

Rekommendationerna syftar till att bidra till ett samhälle som ger människor tilltro till sin egen förmåga, tillit till andra, hopp och framtidstro.

Östgötakommissionens rekommendationer är uppdelade på fem olika samhällsarenor: "Boende och närmiljö", "Fritid och kultur", "Skola och utbildning", "Arbete och försörjning" samt "Omsorg, hälso- och sjukvård".

– Kommunstyrelsen har bett nämnderna att peka ut vilka rekommendationer de har för avsikt att arbeta med under 2018, säger hon.

En första del i folkhälsoplanen och folkhälsoarbetet i Vadstena kommun är att jobba in rapportens rekommendationer i verksamheterna och få en ökad förståelse för folkhälsoarbete.

– Mycket bra görs redan idag, men man kanske inte tänker på att det är folkhälsoarbete.

Inom kommunen har ett internt folkhälsonätverk bildats där representanter från de olika förvaltningarna är med. Även ett externt folkhälsoråd ska bildas.

– Kommunen kommer att bjuda in föreningar och andra aktörer i kommunen, säger Lundstedt.

Folkhälsoperspektivet ska vävas in i all kommunal verksamhet i Vadstena.

Det sammantagna folkhälsoarbetet i kommunen ska rapporteras till kommunstyrelsen i början av 2019.

Att integrera folkhälsofrågorna i kommunens verksamheter är ett långsiktigt arbete.

– Det känns både roligt och intressant och framförallt viktigt att vi nu jobbar in folkhälsofrågorna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!