Så lyckas du med lussekatterna

För många är det en tradition att baka lussekatter lagom till första advent. "I år började vi att baka tidigare än vanligt", säger Vadstenabagaren Örjan Gustafsson. Nu tipsar han om hur du lyckas med julbaket.

Så kallade saffranspojkar är en populär bulle på La Bocata.

Så kallade saffranspojkar är en populär bulle på La Bocata.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-11-25 16:00

På bageriet La Bocata i Vadstena började man i år att baka lussekatter extra tidigt. Redan i första veckan av november gräddades de första saffransbröden.

– Normalt sett brukar vi starta två veckor senare, men butikerna började sälja lussekatter så tidigt vilket gjorde att efterfrågan från våra kunder ökade. Egentligen tycker jag att det är lagom att börja försäljningen till första advent, säger Örjan Gustafsson som driver bageriet tillsammans med hustrun Susanne, dottern Emma och svärsonen Petter Thornell.

För att lyckas med lussekatter finns det flera tillvägagångssätt att ta till. Ett tips är att inte snåla med smöret.

– Vi använder alltid mer margarin och socker i lussekattsdegen än i en vanlig vetedeg. Saffransbröd har annars en tendens att snabbt bli torrt, säger Örjan Gustafsson.

Ett annat råd är att arbeta degen länge i maskin.

– Felet många gör hemma är att man knådar degen för kort tid. Fem minuter räcker inte. Vi arbetar degen i 15 till 20 minuter på låg hastighet.

När det kommer till jäsning finns också en del aspekter att tänka på. Att låta degen vila under en handduk är inte att rekommendera eftersom tyget torkar ut bullen, menar Örjan Gustafsson.

– Ta en plastpåse istället, men tänk på att lyfta på den lite då och då så att plasten inte fastnar i degen. Och låt jäsningen ta sin tid, en timme brukar vara lagom.

Något som också påverkar det slutliga resultatet är hur man använder saffranet. På La Bocata arbetar man inte med malet saffran, utan tillsätter istället ett hemligt recept på saffranspasta.

– Det går att göra ett likvärdigt hemma genom att låta saffranet stå och dra i konjak eller rom. Blanda ett gram saffran med cirka en halv deciliter sprit och två matskedar socker. Låt sedan blandningen stå i kylskåpet i cirka fyra dagar, säger Susanne Gustafsson.

– Att blanda saffran med varm mjölk är också ett sätt att frigöra smaken, problemet är bara att saffranet ligger i mjölken för kort tid och då får man inte ut smaken ordentligt. Jag rekommenderar även att man köper lite dyrare saffran och gärna ett med långa strån.

Följer du ovanstående tips kommer du säkerligen att få saftiga och fina lussekatter. Lycka till och trevlig advent!

Lussekatter

Du behöver:

50 g jäst

100 g smör

5 dl Arla® mjölk

250 g kvarg

1 g saffran (gärna med långa strån)

1½ dl strösocker

½ tsk salt

17 dl vetemjöl

russin

1 ägg

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37 grader. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig på låg hastighet, 15-20 minuter. Låt jäsa övertäckt ca en timme. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!