Så har Vadstenabandet hittat ett sätt att nå publiken

"Vi ses på min balkong" har blivit ett lyckat koncept för Vadstenadansbandet Blender. De kan träffas inom bandet –och samtidigt nå ut till sin publik.

Johannes Winroth, keyboard, Erik Enstad, gitarr, Maria Persson, sång, Robert Norberg, bas och Lasse Lundberg, trummor och sång i "Vi ses på min balkong". Ordinarie basist, Mats Elfqvist, var frånvarande.

Johannes Winroth, keyboard, Erik Enstad, gitarr, Maria Persson, sång, Robert Norberg, bas och Lasse Lundberg, trummor och sång i "Vi ses på min balkong". Ordinarie basist, Mats Elfqvist, var frånvarande.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2021-01-17 14:00

Egentligen är det ingen balkong de spelar på. Snarare i ett uterum. Men i samband med att coronapandemin bröt ut i fjol hade bandet gjort en ny låt "Vi ses på min balkong", som ännu inte hade spelats in.

– Det blev lite meant to be, förklarar sångerska Maria Persson om sammanträffandet med låten och samhällsutvecklingen. 

Första digitala spelningen hölls den 27 mars 2020.

– Vi tänkte att det bara blir någon gång, säger trummisen och kapellmästaren Lasse Lundberg. 

Men så blev det inte. I lördags hölls den 15:e spelningen i Vadstena, där två av bandmedlemmara bor, men som var tredje vecka gästats av övriga musiker. 

undefined
Lasse Lundberg gör sig redo bakom trummorna.

Inne i Lasse Lundbergs uterum har de riggat sin utrustning. En värmefläkt ser till att hålla det varmt och skönt och förberedelserna är igång inför ännu en livestream. Bandet kan inte se sin publik, men de vet att fösta spelningen lockade 2 500 digitala besökare. Att vara van vid att möta en publik, öga mot öga från en stor scen, är en stor kontrast mot att nu blicka in i en dataskärm.

– Men jag tänker att de sitter där i kameran, säger Maria Persson som trots kontrasterna tycker att arrangemangen är roliga.

Hon tror också att lyssnarna på det här viset kan lära känna bandmedlemmarna på ett litet mer privat plan. Mellan låtarna pratar de en del och ringer också upp en några som swishat bidrag, som i sin tur vinner priser.

Men, enligt Lasse Lundberg, ger de digitala spelningarna inte någon inkomst. Däremot är det ett sätt att hålla i publikkontakten och rutinen att spela och sjunga.

2020 var, som för så många andra musiker, ett tufft år. Ett visst statligt bidrag har bandet fått, men de täcker inte alla utgifter.

undefined
Maria Persson justerar ljudet innan soundcheck.

Tidigare när de låg ute på turnéer och ekonomin var god fanns inte mycket tid till annat.

– Nu finns det mycket tid, men inga pengar, medger Lundberg. 

– Det tråkigaste är att veta att man är arbetslös, det är jättetufft, säger Maria Persson.

Att tänka framåt och våga tro på spelningar till sommaren verkar hålla energin igång. En ny platta förväntas komma redan i vår och nästa år firar Blender 20 år som band.

– Då vill vi anordna en superduperspelning, säger Lasse Lundberg som hoppas på att kunna samla låtar från när Blender startade – fram till idag.

Nästa livestream med "Vi ses på min balkong", är planerad till den 6 februari kl 19 och visas både på FB och Youtube.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!