Romeo och Juliet möts i Vadstena

Shakespeare på Gräsgården spelar i år kärlekstragedin Romeo och Juliet och med nya grepp ska publiken fångas upp och vara delaktiga i förställningen.

Regi. Regissören Johanna Lazcano styr repetitionen.

Regi. Regissören Johanna Lazcano styr repetitionen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2017-07-06 17:30

Enligt den egna presentationen tar sig Shakespeare på Gräsgården an pjäsen med svart humor, Norénskt allvar, moderna fräckisar och medryckande smörsång.

Språkets möjligheter och hinder är i fokus. I den här uppsättningen är Juliet döv och Johanna Hoverberg spelar rollen helt på teckenspråk. Johanna har själv jobbat med teckenspråk tidigare, men det är ändå skillnader mot att använda talat språk.

– Rent praktiskt är det ju skillnad. Mina kollegor kan ju inte teckenspråk. De måste lära sig så att de känner igen mina tecken, säger hon.

Produktionens regissör Johanna Lazcano regisserade barnsföreställningen Filippa! på Gräsgården förra året där språket och känslan av att vara ny i landet hade en viktig roll. Att välja att Juliet skulle spelas på teckenspråk blev en möjlighet att visahur man kan hitta andra sätt att kommunicera. Romeo och Juliet talar inte samma språk och måste hitta andra sätt att uttrycka sig på.

– Man kommunicerar med så otroligt mycket mer än med språket, säger hon.

Både Romeo och publiken kan uppleva hindren av att inte förstå eftersom Juliets tecken inte tolkas.

– Men kärleken överbygger språkliga hinder. Romeos och Juliets dialoger handlar mycket om att de speglar varandra, säger hon.

I årets uppsättning har produktionen samarbetat med HVB-hemmen Sjöhaga och Hagabo. Flera ungdomar har under våren varit med och jobbat tillsammans med en dramapedagog.

– Vi har tre ungdomar därifrån som är med i föreställningen, säger regiassistent Agnes Matsdotter.

Johanna Lazcano anser att samarbetet är fruktbart alla.

– Om vi påstår att vi jobbar med amatörer i Vadstena ska det vara alla, även de som kommit hit nyligen, säger hon och fortsätter:

– Om vi vill ha en mångfald i publiken måste vi också ha en mångfald på scenen.

En av amatörskådespelarna är DejenKesete som kom till Sverige för två år och nio månader sedan. Han studerar på Carlsund i Motala och vill i framtiden jobba med datateknik, men vill i år prova på att spela teater.

– Det blir jättespännande och jätteroligt säger han.

Han har ingen tidigare skådespelarerfarenhet, men han känner till pjäsen.

– Jag läste boken i mitt hemland och har sett filmen. Juliet är en favorithistoria, säger han.

Just nu jobbar alla som är inblandade i årets produktion med förberedelser och repetitioner. Lördagen den 8 juli är det premiär för Romeo och Juliet på Gräsgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om