Utsikten från restaurangen är fantastisk där den ligger vid Vättern. Man har 150 sittplatser och fungerar som matsal till folkhögskolan och tar även sig an extern verksamhet som till exempel konferenser. På övervåningen finns dessutom Arken som är en aula tillika konferenslokal med plats för 150 personer.
Hur många är det som arbetar här en normal dag?
– Verksamheten styr hur mycket personal som behövs. Har vi mycket verksamhet försöker vi främst lösa bemanningen genom schemaläggning och samarbete med andra personalgrupper, säger Kicki Olsson, husmor på restaurangen.
Ni har många som äter här varje dag?
– Det är inte lätt att säga hur många elever det är. Dels är det de som studerar på heltid och är här varje dag. Av dem är det ett gäng som bor här på internatet och de äter ju alla sina måltider här. Sen har vi elever från musiklinjen, Vadstena sång- och pianoakademi, också. Så de elever som bor hemma och pendlar, de äter bara lunch med förmiddags- och eftermiddagsfika. Så har vi kurser för daglediga två dagar i veckan. Maten ingår i terminsavgiften. Vi vill att alla ska äta då vi ser ett mervärde i det. Det är ju en social grej också.
Kicki Olsson framhåller den sociala delen av restaurangen. Att den är en mötesplats för så många olika människor. Man börjar med frukost klockan 7.30 och är det en vanlig dag så stänger man klockan 18.30. Om man har bokningar så kan det naturligtvis bli senare kvällar än så.
– Vi har även bra samarbete med övriga aktörer i Klosterområdet. Viktigt med samarbete i en liten stad.
Vad gör man som husmor?
– Jag är arbetsledare och ansvarig för restaurangen och köket. Planering, personal, matsedlar, inköp och så jobbar jag mycket med de externa bokningarna. Det är fullt upp och ingen dag är den andra lik. Det är en fantastisk arbetsplats med ett fantastiskt läge och vi är ett härligt gäng som jobbar här. Det är många som säger det, som kommer hit till matsalen, att det är något speciellt.
– Här köper vi svenska råvaror. Men jag märker att det är svårare och svårare att få tag i svenskt. Utbudet har blivit större när man själv går och handlar i butik. Men i restaurangbranschen, där är vi som konsumenter alldeles för dåliga på att ifrågasätta och fråga vad det är som serveras på restaurangerna. Utbudet där jag, som husmor, handlar min mat är begränsat. Det tyder väl på att folk inte efterfrågar det. Men här serverar vi inget annat än svenskt.