Två kommunala enheter kan bli en - beslut tas på onsdagen

En stor omorganisation berör VFAB och Vadstena förvaltnings AB där städare, fastighetsskötare och vaktmästare i hela kommunen kan påverkas. Nu tar politikerna ett beslut.

Frida Edholm från Konsensus i Vadstena och Peter Karlsson från Moderaterna i Vadstena delar inte samma åsikt gällande kommande eventuella organisationsförändringar i Vadstena kommun.

Frida Edholm från Konsensus i Vadstena och Peter Karlsson från Moderaterna i Vadstena delar inte samma åsikt gällande kommande eventuella organisationsförändringar i Vadstena kommun.

Foto: Lovisa Lindstrand/Sofia Axelsson

Vadstena2024-06-18 16:00
undefined
Frida Edholm från Konsensus i Vadstena och Peter Karlsson från Moderaterna i Vadstena delar inte samma åsikt gällande kommande eventuella organisationsförändringar i Vadstena kommun.

Förslaget innebär att två bolag ska bli ett där kommunens bostadsbolag VFAB blir kvar som i dag, men kommunens bolag Vadstena förvaltnings AB som skött drift och skötsel av kommunens fastigheter kommer att försvinna. Personalen där delas upp mellan VFAB och kommunen och det kommer att bli arbetsbrist i VFAB, främst avseende ekonomihantering och avtalsuppföljning. Även delar som exempelvis lokalvård, fastighetsreparationer, fastighetsskötsel, bilskötsel och vaktmästeri påverkas av den föreslagna organisationen. Förändringen är tänkt att genomföras till årsskiftet.

Förslaget skulle klubbas igenom redan i maj och M, S, KD och SD röstade för förslaget, medan K, C, MP och V röstade emot och krävde mer utredning innan kommunfullmäktige kan ta ett beslut.

– Det här är en jättestor fråga för Vadstena kommun som påverkar många medarbetare, både i bolag och kommun, säger oppositionsrådet Frida Edholm (K) och fortsätter:

– Alla punkter som står som outredda i dokumentet ska bli utredda, likaså är det en arbetsgrupp, vars utredning ligger som grund till beslutet, som inte ens har sammanträtt. Punkterna är så pass viktiga att det bör finnas en fullständig utredning innan man tar ett beslut.

undefined
Frida Edholm (K) tycker inte att det finns tillräckligt med underlag för ett beslut gällande organisationsförändringar i Vadstena kommun.

Peter Karlsson (M) är av en helt annan åsikt.

– Jag blev jätteförvånad och besviken, det var en märklig motivering från oppositionen. Alla instanser och politiska partier har varit involverade och eniga hela resan. Det här är ett inriktningsbeslut, politiken säger "vad" och förvaltningen säger "hur". Jag tycker man blandar ihop det här, "vadet" och "huret".

Enligt honom har rapportering skett flertalet gånger under det gångna året utan att någon har opponerat sig.

– De har haft minst fem tillfällen på sig att opponera sig. I juni 2023 startade resan och i höstas informerades olika parter och även i kommunstyrelsens arbetsutskott, där både majoriteten och oppositionen tyckte det var bra.

– När jag sedan stod i talarstolen sa jag stolt att det fanns en politisk enighet i frågan. Men det var det tydligen inte.

undefined
Peter Karlsson (M) tycker inte det finns några oklarheter i underlaget som ligger till grund för de organisationsförändringar som han vill klubba igenom på onsdagen i det extrainsatta kommunfullmäktige.

Tjänstemännen har nu gjort en skrivelse som svar på oppositionens invändningar.

Besvaras oppositionens frågor i kompletteringen?

– Det står egentligen bara om hur man förhåller sig till "huret" och "vadet".

Är det svar på frågorna?

– Det här är ett inriktningsbeslut och det finns inget oklart i det. Sedan finns det fortsatt frågor, men de är inte politiska, de ligger på förvaltningen och kommundirektörens bord.

Frida Edholm förvånades över svaren.

– Svaren är inte alls det som återremissen handlar om, ett förtydligandet av roller har vi inte bett om. Vi har bett om en färdig utredning.

Två extra möten sattes in i juni, ett för kommunstyrelsen och ett för kommunfullmäktige för att ta upp ärendet igen, något som upprör Peter Karlsson.

– Jag tycker att det var lite hastigt påkommet, att opponera sig när man är framme vid beslut. Jag tycker det är oansvarigt av oppositionen. Dessutom kostar det mycket pengar helt i onödan.

Varför är det så bråttom?

– Personal som blir berörda av beslutet kan inte stå som frågetecken hela sommaren.

Hur många är berörda?

– Fastighetsbolaget blir kvar men förvaltningsbolaget och den personalen ska omorganiseras, verksamhetsövergångar kommer ske men det blir en verksamhetsfråga hur det kommer göras.

När kommer de berörda personerna få information?

– Så fort som möjligt.

På onsdagskvällen tar fullmäktige det avgörande beslutet.

undefined
Omorganiseringsförslaget innebär att två bolag ska bli ett och förändringen är tänkt att genomföras till årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!