Att det är snärjigt att vara pizzabagare står klart när man ringer Pizzeria Napoli i Vadstena. Ägaren Roberto Ukmar, svarar och ursäktar sig med att han är helt ensam i restaurangen, det står folk i kö i kassan och i ugnen har han pizzor på gång.
– Jag har svårt att prata nu, det är jättestressigt, säger han ursäktande.
Några timmar senare är det något lugnare och han hinner berätta att det är hans fru som anmält honom till tävlingen som avgörs i tre delfinaler. I varje deltävling utses en vinnare. Totalt blir det alltså tre personer som kommer att få visa upp sina pizzatalanger i Parma, Italien i maj.
Bakom deltävlingarna står Pizza master cup i samarbete med Sveriges pizzaförening. Syftet ska vara att lyfta fram det hantverk som riktig pizzabakning är. Tävlingen är öppen för alla pizzabagare och vem som helst kan anmäla sig.
Det har nu inte Roberto Ukmar gjort. Istället är det hans fru som gjort det.
I Göteborg kommer Robert Ukmar att tävla mot 17 konkurrenter. Men pizzan som – kanske – kan göra honom till kändis är strikt hemlig. Den avslöjar han inte.
Mindre hemlighetsfull är han med sin egen favoritpizza. På den ska det ligga både lök och salami, avslöjar han. Han avslöjar också att hemligheten med en bra pizza inte alls ligger i det som toppar pizzan.
Tvärtom. Hemligheten ligger i botten.
– I mjölet och i knådningen, säger han och berättar att mjölet beställs från Italien och knådningen, ja den ska vara lagom.
Dessutom ska en pizzabotten vara tunn. Men att den absolut måste gräddas i en stenugn är inte sant.
– Nu har jag stenugn, men det går att göra goda pizzor även utan det, säger Roberto Ukmar.
Den pizzabagare från Sverige som får högst poäng i VM-finalen får också titulera sig Sveriges bäste pizzabagare 2017.
Pizzeria Napoli som Roberto Ukmar driver i Vadstena invigdes sommaren 2016