Det ursprungliga kapellet i Granby byggdes redan på 1400-talet av Mårten Skinnares far. Fram till mitten av 1500-talet använde pilgrimer Granby som rastplats under sin färd till Klosterkyrkan i Vadstena.
I slutet av 1990-talet lät Pilgrimscentrum genom Gunnar Grantinger renovera en jordkällare i Granby till ett kapell. På så vis fick Granby ett nytt kyrkorum. I september år 1999 invigdes kapellet. Kapellet föll därefter i glömska och allt eftersom åren gick blev det allt mera igenvuxet och till slut svårt att ta sig fram till och in i källaren.
Magnus och Inger Reimhagen flyttade till Granby för två år sedan och har sedan dess renoverat stora delar av gården. Makarna har i samråd med Svenska kyrka renoverat jordkällaren som nu åter blivit ett kapell. Kapellet har fått ny puts på väggarna, nya bänkar och ett kors har satts på plats.
Ovanför ingången finns årtalen 1480, 1999 och 2017 inristade. Troligt byggår och år då renoveringar skett.
Nästa projekt Magnus Reimhagen hoppas på är att byta taggtrådsstängslet mot en gärdesgård.
På 1400-talet och första halvan av 1500-talet stannade pilgrimerna i Granby.
– Där tog de av sig skorna och gick barfota sista biten från Granbybacken, säger Torbjörn Ahlund.
Kyrkoherde Ahlund inleder med ett kort invigningstal i kapellet och därefter hölls en gudstjänst i det fullsatta kapellet.
Kapellet är öppet för vandrare eller andra som vill besöka.
– Det här är ju öppet så det är ju meningen att man ska få en stund att vila själen när man vandrar, säger Magnus Reimhagen.