Varje år insjuknar omkring 1 500 östgötar i stroke. Många är äldre, men även yngre drabbas av slaganfall där delar av hjärnans nervceller skadas på grund av syrebrist. Orsaken är hjärninfarkt eller hjärnblödning.
Strokeföreningen i Östergötland har nu startat ett projekt för att nå fler strokedrabbade i yrkesverksam ålder i Vadstena, Ydre och Söderköping.
– De har ett helt liv framför sig, med arbete och familj. Vi tror att de drabbade och deras anhöriga behöver träffa andra i samma situation, säger Karin Holmgren, ordförande i Strokeföreningen Motala/Mjölby med omnejd.
Förutom stöd och gemenskap vill föreningen öka samarbetet med vårdcentraler, bibliotek, studieförbund och andra som vill förbättra strokedrabbades liv. Men att nå de yngre är inte helt enkelt, enligt Karin Holmgren.
– En del tycker att det är skämsigt och vill inte prata om det. Det brukar ta några år innan man kommer över vallen och söker sig till vår förening.
Som en del i projektet anordnades nyligen en förläsning på Wasagården i Vadstena med Ulf Rosenqvist, överläkare på strokeenheten vid Motala lasarett. Han menar att det är viktigt att förebygga riskfaktorer redan i unga år och att ta kroppens signaler på allvar.
– Tid är pengar, brukar det heta. Vid stroke kan man säga att tid är hjärnceller. Det dör ett antal miljoner för varje minut som går.
– Det är inte ovanligt att patienter som får stroke väntar hemma och hoppas att det ska gå över. Vi vill att man åker in akut på en gång. Inom fyra timmar kan våra propplösande mediciner göra skadan mindre, säger han.