Örter mot hjärtklappning och mental ohälsa växer mitt i stan

En gång i tiden var örter i absolut framkant när det kom till att bota diverse åkommor. Om detta kan man lära sig mer i örtagården som nu firar 40 år.

I en av de gamla tidningsartiklarna som ingår i utställningen beskrivs örtagården som en oas i oasen. Här gör Helena Borgenback fint bland örterna.

I en av de gamla tidningsartiklarna som ingår i utställningen beskrivs örtagården som en oas i oasen. Här gör Helena Borgenback fint bland örterna.

Foto: Sofia Asthamn

Vadstena2024-07-14 16:00

Örtagården ligger intill Klosterkyrkan, nära Klosterhotellets restaurang, i det som var munkarnas trädgård under klostertiden. Den sköts av Örtagårdens vänner där bland annat Helena Borgenback är engagerad. 

Hon erkänner villigt att hon inte kan så mycket om växter, men hon är nyfiken och vill gärna lära sig mer. Efter att ha varit passiv medlem blev hon nyligen värvad till styrelsen.

– Jag vill gärna lära mig mer om hur man använde växter och örter förr. Det är alltid spännande med ny och fördjupad kunskap.

undefined
I våras värvades Helena Borgenback till styrelsen för Örtagårdens vänner efter att ha varit passiv medlem i några år. Hon vill gärna lära sig mer om hur örterna har använts.

 

undefined
Helena Borgenback rensar en av gångarna medan Lennart Wallstedt berättar om tankarna kring örtagården för Rickard Borgenback som inte varit aktiv så länge.

Helena berättar att hon också har ett historiskt intresse och är fascinerad av den heliga Birgittas liv. 

– I sina uppenbarelser beskrev hon att det i klosterträdgården skulle finnas aplagård, krydd- eller örtagård och gräsgård. Det vill vi i föreningen levandegöra. Det är ett fint och viktigt arv. 

Några ur styrelsen möts i den 40-årsjubilerande örtagården denna förmiddag för att rensa ogräs och sätta upp sommarens utställning. Örtagårdsmästare Lennart Wallstedt berättar att det kommit upp nya skyltar med QR-koder i växtkvarteren. Där kan man bland annat läsa om hur växterna använts. Som att dårörten använts som mentalt lugnande medel, men kan orsaka minnesförlust och till och med vara dödlig vid högre doser. Eller att hjärtstilla använts mot hjärtklappning.

undefined
Den vackra fingerborgsblomman är giftig, men har använts som hjärtmedicin.

 

undefined
Hjärtstilla har använts mot hjärtklappning.

 

undefined
Det har kommit upp nya skyltar med QR-koder så att man lätt ska kunna få veta mer om växterna. Flera av växterna har använts i medicinska syften men är giftiga i högre doser.

Helenas man Rickard har också kommit med i styrelsen. Han är pilgrimspräst och föreståndare för Pilgrimscentrum som finns i samma område som örtagården.

– Det är en tanke att vi ska kunna samarbeta mer, berättar han. Vi kan ta med våra grupper hit. Mycket av historien är ju gemensam. 

I utställningen finns flera klipp från Östgöta Correspondenten och det som då hette Vadstena Tidning. 

undefined
Vadstena tidning har genom åren skrivit mycket om örtagården. Här om invigningen då Cantuskören sjöng och bänkarna var fullsatta.

I artikeln från invigningen är rubriken ”Örtagården seger över byråkratin” som citeras ur invigningstalet hållet av Lennart Djärf. Initiativtagaren till örtagården hette Rolf Erixon. I en artikel från 1986 berättas att han ringde till SMHI för att beställa bra väder till örtagårdsdagen. Den gången lyckades det. När vi möts strilar däremot regnet 

– Det är bra för växterna! hörs från flera håll och ingen verkar särskilt besviken. 

Medlemmarna har blivit äldre och färre, men engagemanget för att vårda platsen finns kvar. 

– Föreningens arbete kommer så många människor till glädje, säger Helena. Både boende och besökare och det är roligt att kunna vara med och bidra till det.

undefined
Gångarna mellan kvarteren putsas så att det ska se fint ut inför 40-årsjubileet.

 

undefined
Örtagårdsmästare Lennart Wallstedt och pilgrimspräst Rickard Borgenback hjälps åt att sätta upp skyltarna till jubileumsutställningen. Medan flera i styrelsen rensar i rabatter och gångar.

 

undefined
Hela sommaren kommer jubileumsutställningen sitta uppe. Den berättar om örtagårdens och föreningens historia. Örtagårdens vänner fyller 40 nästa år. I år är det själva örtagården som firas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!