På 1980-talet tog Vadstenabon Rolf Erixon initiativ till Örtagården. Syftet var att återskapa den trädgård som Heliga Birgitta 600 år tidigare hade anlagt. Den nyskapade trädgården stod klar 1983 och har sedan dess skötts av föreningen Örtagårdens vänner. Marken, som sträcker sig från Pilgrimscentrum och ner mot Klosterhotellet, har föreningen arrenderat av Statens fastighetsverk (SFV).
Men i våras konstaterade föreningsmedlemmarna att arbetet med Örtagården blivit för betungande.
– Jag hade flera damer som hjälpte mig, men de var alla runt 70 år och till slut orkade de inte med längre, säger Jan Andersson, som ansvarat för trädgårdsskötseln sedan fem år tillbaka.
Föreningen lät därför SFV ta över. Men tyvärr blev det inte till det bättre, menar Jan Andersson.
– Jag vill inte klanka ner på nån, men det här sköts inte längre som en örtträdgård. Det krävs mer än att bara rensa gångar och vattna. En örtträdgård är inte som en vanlig trädgård. Örter är känsliga och måste skördas ofta. Jag erbjöd mig att hjälpa SFV en gång i veckan, men tyvärr fick jag inget gehör för det. Det är synd att man inte vill etablera ett samarbete, säger han.
Tidigare år har Örtagårdens vänner både anordnat fester och guidningar i trädgården.
– Vi har tagit emot många busslaster. Nu är det flera som har ringt till mig och ifrågasatt varför örtträdgården ser ut som den gör. Jag förklarar att jag inte kan göra något längre.
Turister reagerar
Det är inte bara Jan Andersson som har regerat på Örtagårdens försämrade skick. Eva Giertz har rest från Stockholm för att göra ett återbesök i Vadstena. Hon var här för fem år sedan och fastnade för just Örtagården.
– Det var så fint och välskött här. Det var trevligt att komma hit. Men nu är det inte sig likt. Det är inte skött av samma kärlek som tidigare, säger hon och pekar på de tomma odlingslådorna.
– Man kan ju inte ens se vad det står på skyltarna längre.
Ber Vadstenaborna om hjälp
På Statens fastighetsverk beklagar man att besökarna upplever Örtagårdens skick som en försämring.
– Tyvärr är vår förvaltare som ansvarar för Örtagården på semester, och jag kan inte uttala mig specifikt i just det här ärendet. Men jag kan säga att vi alltid är intresserade av att höra vad folk tycker. Får vi in ett klagomål har vi som rutin att kontrollera det, säger Andreas Andersson, fastighetsförvaltare på SFV.
Jan Andersson hoppas nu att fler Vadstenabor vill hjälpa till med Örtagården. Förhoppningen är att nya krafter ska få liv i den vilande föreningen och på så sätt kunna återta skötseln av örtträdgården.