Delade meningar om oppositionens informationstillgång

Har alla Vadstenapolitiker tillräckligt med information om besluten innan de avgörs? Bland partierna råder det delade meningar.

Oppositionen och majoriteten har olika syn på hur mycket information som olika partier har tillgång till.

Oppositionen och majoriteten har olika syn på hur mycket information som olika partier har tillgång till.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2022-06-15 06:00

I en tidigare granskning från revisionen lyftes synpunkter om att majoritetens ledamöter och toppolitiker ansågs ha ett informationsövertag gentemot övriga beslutsfattare i kommunstyrelsen. Det trots att alla ledamöter i styrelsen har ett eget ansvar för de beslut som tas.

– Grunden är att om man är ledamot i kommunstyrelsen så sitter alla där med samma ansvar. Sedan har majoriteten alltid ett informationsförsteg, men det är av naturliga skäl. Det fungerar rätt bra i de flesta ärenden, men sedan är det andra där det har varit lite si och så, säger Roland Sjödahl (C).

Ett projekt som fungerat bra är skollokalsprojektet. Där upplever oppositionspolitikerna att de kontinuerligt informerats. Men andra ärenden anser man ha fungerat mindre bra. Frida Edholm (K) tar köksfrågan som exempel och menar att de inte fick tillgång till kommunens egen utredning samtidigt som majoriteten fick det.

– Det handlar inte om informationsluckor, det handlar om undanhållna dokument. Det tycker jag är tråkigt. Då har inte vi samma förutsättningar. Vi har inte samma information, säger hon.

Borde ni i oppositionen efterfråga materialet mer själva?

– Hur ska vi veta vad vi ska fråga efter? Vi har ju ingen aning om vad vi saknar, säger Frida Edholm.

Att det skulle förekomma att oppositionen inte får del av material tillbakavisar dock kommunalrådet Peter Karlsson (M).

– Man får information när den finns att delge, säger han. 

Efter granskningen vidtogs en del åtgärder. En sådan var att inrätta en ärendeberedning där frågorna som skulle upp förbereddes. Det har inneburit en del förbättringar, men Konsensus Frida Edholm är inte nöjd än.

– Vi har upplevt att det blivit mer och mer tillknäppt. Känslan är att oppositionspartier stängs mer och mer ute i de beredande delarna av frågorna, säger hon.

Hennes upplevelse är att det dyker upp ärenden på kommunstyrelsen som oppositionen inte känt till sedan tidigare. Men Peter Karlsson håller inte med där heller. Det kan i så fall bara vara i undantagsfall om någon fråga varit brådskande. 

Han konstaterar däremot att det finns problem med att inte ha en tydlig motpart i form av ett oppositionsråd.

– Inför den nya mandatperioden tydliggörs oppositionsrådets roll, att man inte ska företräda hela oppositionen men ändå informera alla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!