Åsa Kümmerling driver bland annat Arneberga Herrgårdarena utanför Vadstena tillsammans med sin man. Där finns det planer på att i framtiden bedriva LAN-verksamhet, alltså där mestadels ungdomar tävlar mot varandra i datorspel. Det är en anledning till varför man behöver fiber utdraget dit. När hon fick offerten var den största delen, på 140 000 kronor, som en klumpsumma.
Hon försökte hon ta kontakt med Vökby som levererar fibern, eftersom hon vill ha varje delkostnad specificerad (vad som skulle göras stod i offerten). Hon nekades då att få en mer specificerad offert. Detta har hon papper på vilket hon visar upp för MVT, då vi ser e-post-korrespondens mellan henne själv och Vökbys vd Frank Gunnarsson där han försvarar sättet som det är specat på.
– Jag har aldrig varit med om att något inte blir specat, säger Åsa Kümmerling som drivit affärsverksamhet i Vadstena sedan 1998.
Hon nämner också att något liknande inte hänt hennes man som varit egenföretagare i bilbranschen i 40 år.
Att man får en offert som är i hennes tycke ospeciferad gör att hon blir misstänksam mot företaget. Hon undrar om det är några extra kostnader som de lägger på som det inte finns fog för. Hon vill inte bara ha en klumpsumma utan mer information.
– Vi vill ju bara komma fram till en lösning och betala ett rimligt pris, säger hon.
Hon säger att hon var i kontakt med en konsult (från ett företag anlitat av Vadstena kommun) som vid första mötet med Åsa var jättetrevlig, men som sedan ändrade karaktär helt och slängde igen luren när de pratades vid via telefon. Åsa säger att hon diskuterade med konsulten om att hon och hennes man kunde gräva själva. Hon bad därför Vökby om att få nedgrävningen exkluderat från offerten. Men detta gick inte.
– Konsulten nekade till att vi överhuvudtaget diskuterade det här med grävning, säger Åsa Kümmerling.
Mötet med Vökby var allt annat än lyckat. Hon blev också förvånad när Vadstena kommun, som från början ska ha sagt att det fanns en aktör, via telefon föreslog att hon kunde kolla med andra företag om de kunde leverera fibern.
– "Du kan ju ringa till Telia eller Tele2", säger Åsa Kümmerling att hon fick höra.
På Vadstena kommuns hemsida ser det nämligen ut som att det enbart är Vökby som är aktiva i Vadstena kommun. Men hon ringde till andra företag och där gick det jättebra att få en offert. Vökby figurerar i flera orter, däribland Vadstena och kommunen är delägare i företaget.
Med anledning av det inträffade har det stundtals känts lite oklart om Vökby har monopol på fiber i Vadstena eller om det finns flera aktörer som är tillåtna.
– Det vore jättetrevligt om det stod fler aktörer på hemsidan, säger Åsa Kümmerling om kommunens information.
Hon hoppas också att kontakten med MVT ska leda till att problemet med ospeificerade offerter, om fler känner igen sig i problemet, kan vara till en hjälp.
– Vi kan hjälpa andra, säger Åsa Kümmerling.
Vökby är som nämnts ovan delägda av Vadstena kommun. Åsa gillar inte att behöva vara på tå mot eventuella felaktigheter.
– Man blir ledsen över att behöva misstänkliggöra Vadstena kommun, säger hon.
Hon är kritisk till Vadstena kommun på en annan punkt.
– Normalt sett betalar kommunen för fibern fram till tomtgränsen. Men inte för de på landsbygden, säger hon.