Brädspelskafé öppnar i Vadstena

Idag öppnar Jona Ekenberg brädspelskaféet Ektrollet. Brädspel och kaffe är två av hans passioner som han nu satsar helhjärtat på.

Josh Ekenberg Kempe, Jona Ekenberg och Cindy Kempe möter varandra i en runda i spelet "Take it easy" som är ett av Josh favoritspel.

Josh Ekenberg Kempe, Jona Ekenberg och Cindy Kempe möter varandra i en runda i spelet "Take it easy" som är ett av Josh favoritspel.

Foto: Mikael Grahn

Vadstena2023-08-11 08:00

På Storgatan 27 är skyltfönstren fyllda med brädspel av olika slag. På insidan av kaféet står en ombonad soffa intill ett runt bord. Där sitter familjen med Jona Ekenberg, Cindy Kempe och sonen Josh Ekenberg Kempe och inväntar undertecknad, som anländer från en promenad i ett regnigt Vadstena. 

Jag skakar av mig vattnet och slår mig till rätta, medans jag erbjuds en kopp kaffe. Jag får många frågor om kaffet och jag förstår att kaffekonsten inte tas lättvindigt. Jag frågar hur det kommer sig att han startade ett brädspelskafé medan min kopp kaffe ställs framför mig.

– I Sundsvall där jag växt upp finns det en spel- och bokbutik där man kunde sitta och spela brädspel. Där spenderade jag mina tonår och den butiken är en stor del av min inspiration för min satsning i Vadstena, förklarar Jona.

Han utvecklar:

– Jag hade knappt några pengar på den tiden. Men jag kom dit och köpte någon snickers och cola och fick vara med och spela. Precis så vill jag att det ska vara här också. Vi tar inte betalt för att någon ska komma hit och spela brädspel. Vill de köpa fika så får de göra det. Jag vill bara att det här ska vara en plats där man kan träffas, hänga och spela spel, berättar Jona.

Han berättar att satsningen på brädspelkaféet är en chansning, men att den samtidigt är ett hjärteprojekt.

– Jag gör det inte för pengarnas skull. Men jag kommer till en början att jobba vid behov som programmeringskonsult för få ekonomin att gå runt. Hade pengar varit viktigt hade jag bara behövt fortsätta som konsult.

Han berättar att de vänder sig till gemene man som vill fika och som är nyfikna på brädspel. Men att de också kan fungera som en mötesplats för alla generationer.

– Spel passar för alla åldrar, ett exempel är för mor- och farföräldrar som vill umgås med sina barnbarn. Brädspel har en unik träffyta gentemot digitala spel som inte funkar lika bra över generationsgränserna. Men vi vill också nå tonåringar i Vadstena och runtom som vill ha ett alternativ till sport- och musik.

Cindy jobbar till vardags som kurator. Hon berättar att ensamhet är ett utbrett folkhälsoproblem och att brädspel kan vara en del av en lösning.

– Det är svårt för många att hitta ett forum för nya bekantskaper. Sällskapsspel är ett bra sätt för att skapa gemenskap, för att man jobbar tillsammans och skapar en kontakt på kort tid.

Sexåriga sonen Josh är lite otålig och vill spela något. Han berättar lyriskt om ett av sina favoritspel.

– Jag tycker schack är jättekul! Därefter berättar han att "Battletech" följt av "Take it easy" också är favoritspel.

Jona inflikar att de kommer börja sälja brädspel under hösten.

Vad kommer ni ha för öppettider?

– Det är månad till fredag som gäller, men vi kommer ha spelkvällar med utökade öppettider. Det kommer att vara olika teman och för olika typer av nivåer av spelare. Men alla som vill spela är välkomna.

De har smygöppnat brädspelskaféet under några dagar och berättar glatt om responsen från Vadstenaborna:

Det har nästan varit lite galet, berättar Cindy Kempe och skrattar till. 

Hon fortsätter:

Det kommer in folk hela tiden, många är nyfikna och det är mycket lyckoönskningar. En del står till och med utanför och diskuterar spel och minns tillbaks på gamla spelminnen.

– Det var en kille som skrev på vår Facebooksida efter att ha varit inne hos oss: "Jag har letat efter en plats där jag kan känna mig som mig själv." Jag tolkar hans kommentar som att vi inte känns för kommersiella i alla fall.

Han ler över komplimangen och lägger till.

– Jag vill att det ska kännas hemtrevligt och avkopplande att komma hit, berättar Jona Ekenberg.

Jona Ekenberg (i mitten) ser fram emot att öppna upp dörrarna till brädspelskaféet. 

Josh Ekenberg Kempe spelar gärna schack trots sina ringa sex år. Men han skrattar lite åt upptåget att låtsas göra det utomhus med sin mamma Cindy Kempe.
Jona Ekenberg (i mitten) ser fram emot att öppna upp dörrarna till brädspelskaféet. Josh Ekenberg Kempe spelar gärna schack trots sina ringa sex år. Men han skrattar lite åt upptåget att låtsas göra det utomhus med sin mamma Cindy Kempe.
Karta: Storgatan 27
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!