Den 2 juli tillträdde hon tjänsten som socialchef. Hon bor med man och två barn i Boxholm och har lång arbetslivserfarenhet inom socialnämndens verksamhetsområden.
– Jag är undersköterska i botten och jobbade som det i 13 år, säger hon.
Därefter valde hon att utbilda sig till socionom.
– Sedan fick jag en tjänst som enhetschef i Tranås kommun. Där var jag i lite drygt fem år. Sista tiden arbetade jag också som sektionschef med ansvar för äldreomsorg.
År 2014 började hon jobba i Mjölby.
– Som verksamhetschef och ansvarig för all äldreomsorg och all LSS-verksamhet i Mjölby kommun.
Från 2018 var Caroline Strand ställföreträdande förvaltningschef i Mjölby kommun och sedan augusti förra året jobbade hon som vikarierande förvaltningschef.
– Sedan valde jag att söka den här tjänsten i Vadstena kommun, säger hon.
Som vikarierande förvaltningschef i Mjölby visste hon vad uppdraget skulle innebära samtidigt som hon kände att hon skulle kunna vara med och påverka.
– Jag är ju bosatt i en liten kommun och jag tycker om närheten som finns i mindre kommuner. Jag gillar när det är nära till politiken och nära till samverkan. Jag lockas även av den kulturella delen i Vadstena. Dessutom har Vadstena en starkt åldrande befolkning och min bana är ju inom äldreomsorg och det är något jag vurmar för väldigt mycket.
I uppdraget som socialchef kommer hon även ha ansvar för kommunal hemsjukvård, individ- och familjeomsorg, LSS-verksamhet samt en stab av tjänstemän.
Hur ser du på ditt uppdrag i kommunen?
– Det finns i huvudsak två delar som jag grundar mitt uppdrag på. Det handlar om att skapa en hög grad av delaktighet och inflytande för Vadstena kommuns medborgare. De ska uppleva en känsla av att kommunen finns till för dem och jag ska genom politiken leda för att möjliggöra det.
Hon förklarar det som att medborgarna "ska vara medproducenter till sina egna liv och kommunen ska vara möjliggörare".
– Välfärdstjänsterna ska byggas så att enskilda medborgaren kan öka sin självständighet. Vi behöver jobba på bred front och vi behöver jobba ganska mycket med förebyggande insatser.
Med det menar hon att medborgarna i Vadstena kommun ska klara sin vardag så länge som möjligt med bibehållen och god hälsa.
– Det bidrar till att vi bättre kommer att kunna klara de utmaningar vi står inför i välfärden. Det vill säga en åldrande befolkning där skatteintäkterna ska räcka till att stödja fler än det gör idag och då behöver vi jobba på andra sätt och utveckla oss. Vi behöver bli mer effektiva, jobba mer förebyggande och få med den digitaliserade delen av välfärden.
De utmaningar Vadstena står inför skiljer sig inte så mycket åt mot de utmaningar hon mött i de andra kommunerna hon jobbat i.
– Den andra delen som också är jätteviktig i mitt uppdrag är att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för våra medarbetare. Vi står inför enorma utmaningar inom välfärden när det gäller kompetensförsörjning på sikt.
Vadstena kommun konkurrerar med regionen och länets övriga kommuner om den personal som behövs inom vård och omsorg.
– Om man ska bygga en hållbar organisation så måste det finnas en balans.
Den balansen ska, enligt Caroline Strand, skapas av tre delar. Det första är struktur med tydliga uppdrag och mål. Det andra är kultur.
– Vi behöver bygga en kultur med fokus på att människor ska kunna växa.
I arbetskulturen ingår också att man ska må bra, känna meningsfullhet och att goda relationer byggs upp. Den tredje delen kallar hon "förnyelse".
– Där fokus ligger på ständiga förbättringar, säger hon.
Utifrån detta påpekar hon att hon är beroende av att alla medarbetare som jobbar inom socialförvaltningen är med och bidrar, är engagerade och att man tillsammans kan vara kreativa.
– Och modiga. Där tror jag att vi har en resa att göra i den kommunala sektorn. Vi har förlitat oss ganska mycket på traditionella förhållningssätt. Det har varit tryggt.
Hon beskriver det som att man måste "våga misslyckas".
– För att våga vara modig och kreativ måste man också kunna få möjligheten att misslyckas ibland.
Hon förtydligar att man inte ska göra saker som innebär risker som kan drabba personer, men att man måste våga testa till exempel nya sätt att arbeta på. Och om man ser att det inte fungerar så ska det också vara okej att backa.
– Konstaterar man att det inte blev optimalt så får vi göra om och göra rätt helt enkelt, istället för att vi är rädda och inte gör något alls, säger hon.
Hon menar att engagemanget finns ute hos medarbetarna i verksamheterna.
– Men vi är inte alltid så bra på att efterfråga det. Det finns väldigt många kloka medarbetare därute som vi behöver använda oss av. Vi ska skapa dialog med våra medarbetare och medborgare, säger hon och fortsätter:
– Vi ska inte bygga vår verksamhet på vad vi tror att andra vill ha. Vi ska bygga på vad människorna vill ha.
Caroline Strand berättar att det med åren blivit mindre tid för fritidsintressen.
– Men i grund och botten är jag en föreningsmänniska, säger hon.
Hon har spelat fotboll ända sedan hon var liten och hon har under en lång tid varit styrelseledamot med olika uppdrag i Boxholms IF. Hon anser att föreningslivet är väldigt viktigt i samhället.
– Det ger barn och unga ett sammanhang. Jag tycker om att se andra människor utvecklas och växa och det tror jag att jag har med mig in i min yrkesroll också. Jag tycker om att få resultat och att vi gör det tillsammans. Det tycker jag är häftigt.
Hon är tyst och tänker en lite stund och fortsätter sedan:
– Jag tror att jag i mitt ledarskap kan vara ganska rak och tydlig var målet är och hur vi ska nå det.
Samtidigt anser hon att hon är inkluderande och skapar delaktighet när det behövs.
Caroline Strand tillträder som socialchef när socialnämnden brottas med ett budgetunderskott och mycket arbete måste göras för att komma tillrätta med det.
– I flera år har vi pratat om att vi måste göra annorlunda för att räcka till, men nu är vi där. Nu går det inte prata längre utan nu måste det bli verkstad. Teknik kan absolut hjälpa oss till stor del, men jag tror mer att det handlar om att förändra kultur och arbetssätt. Det är den stora resan att göra.
Som ledare ser hon att en av uppgifterna är att skapa trygghet i förändringen, visa riktningen och skapa tydliga målbilder.