Sjukvårdsregionen för Östergötland, Kalmar och Jönköpings län beslutade under 1980-talet att starta en rättspsykiatrisk enhet. Tanken var till en början av kliniken skulle ligga i Linköping, men i samband med att Birgittas sjukhus lades ner fick man istället upp ögonen för Vadstena.
1985 påbörjades ombyggnationen av de gamla sjukhuslokalerna som nu skulle anpassas för en sluten rättspsykiatrisk klinik. Kjell Andersson, dåvarande klinikföreståndare, minns allt förberedelsearbete som han och personalen fick genomgå året innan kliniken stod färdig.
– Vi var inte vana vid en sån här verksamhet. Det var helt nytt för oss. Alla anställda fick gå särskild utbildning och vi reste runt på olika slutna avdelningar i landet för att lära oss av deras jobb.
Patient knivskar polisman
Den 11 november 1986 invigdes den rättpsykiatriska verksamheten. Utifrån möttes man av kritiska kommentarer och oroliga Vadstenabor. Att kliniken inte skulle ha galler för fönstren var ett av besluten som oroade invånarna.
– Galler var inte längre nödvändigt för en sån här verksamhet. Vi byggde istället med säkra glasfönster. Jag kommer ihåg att vi till och med stod och hoppade på fönstren för att se om de skulle hålla, och det gjorde de, säger Kjell Andersson.
De kritiska rösterna blev allt svagare och vid 1-årsjubileet 1987 kunde Kjell stolt övertyga Vadstenaborna om hur problemfritt klinikens första år hade varit. Men det uttalandet var något som han skulle få ångra.
Redan dagen efter jubileet inträffade en incident som fick hela Vadstena att skaka. En patient, som nyligen hade beviljats frigång, stal en kniv i en av stans matbutiker och försökte därefter att stjäla en bil. Två polismän försökte stoppa patienten, som då drog fram kniven och skar en av poliserna i magen.
– Då försvann gårdagens skryt. Det var ingen bra pr. Men reaktionerna från omgivningen drog bort ganska snabbt ändå, säger Kjell Andersson.
Behovet av rättspsykiatrin har ökat
Vid invigningen av rättspsyk hade vårdenheten 44 anställda och totalt plats för 20 patienter. I framtiden, det vill säga inom ett par år när byggnationen av den nya kliniken beräknas att stå helt klar, kommer vårdplatserna att ha utökats till 86 stycken och personalstyrkan beräknas uppnå omkring 200 anställda. Varför behovet av rättspsykiatri har ökat med åren, vet inte nuvarande verksamhetschef Jan Cederborg.
– Det går inte att peka på nåt särskilt utan behovet beror på olika förändringar i samhället. Man har konstaterat att cirka 90 procent av de som döms till sluten vård har haft kontakt med rättspsykiatrin tidigare, vilket är oroväckande. Det är en väldigt hög siffra, säger Jan Cederborg.
För tillfället har kliniken omkring 75 platser, men trots utökningen är avdelningarna ofta fulla.
– Just nu har vi ingen ledig plats. Det är en tuff situation. Vi kan aldrig på förhand säga hur lång vårdtiden blir och därför är det svårt att beräkna hur många platser som krävs. Får vi en ny patient och det är fullt här så vänder vi oss till övriga rättspsykiatriska kliniker i landet. Målet är att patienterna ska komma ut i verkligheten igen så fort som möjligt, men det går som sagt inte att förutspå hur långt det kan ta. I snitt brukar en patient vårdas fem till sex år här.
Ingen mur på nya rättspsyk
Det första klinikhuset beräknas vara klart i mars nästa år, och kommer då, enligt Jan Cederborg, att vara rustat med modernare och skärpt säkerhetsteknik.
– Men visst, allt kan hända, det måste vi ha med oss. Även om säkerheten blir mycket bättre så får vi inte slappna av.
Går det att rymma från de slutna avdelningarna?
– Allt är så klart möjligt, men vi har bättre koll på läget idag än tidigare och det är mycket tack vare våra kompetenta medarbetare. Även personaltäthet är något som bidrar till ökad säkerhet, säger Jan Cederborg.
Några galler för fönstren blir det inte den här gången heller, och någon mur runt klinikens innergård finns inte med i planeringen. Istället kommer den nya innergården att centraliseras och med hjälp av klinikens tre avdelningshus bli en säkrad plats.
– Den nuvarande muren uppfyller inte de nya säkerhetskraven. Idag måste en fasadhöjd/mur vara sex meter hög och den här är bara fem, säger Jan Cederborg.
Innan den nya kliniken tas i bruk räknar verksamheten med att visa de nya lokalerna för allmänheten. Detta planeras att ske i början av nästa år.