Den gamla logotypen har enligt kommundirektör Madeleine Andersson använts sedan 90-talet. Åsa Murakami, kommunikatör på Vadstena kommun, förklarar varför förändringen har gjorts.
– I och med att vi nu också har ett platsvarumärke som marknadsför platsen Vadstena, alltså kommunens geografiska definition, så kände vi att vi framöver behövde ta en riktning som förtydligar avsändaren, det vill säga kommunorganisationen.
Platsvarumärket, som går under benämningen "En kreativ historia", togs fram 2018, vilket vi skrev om då.
Kommundirektör Madeleine Andersson trycker på vikten av att det framgår vem som är avsändare
– Vadstena kan ju vara vad som helst och känner man inte till det så kan man ju fundera på "jaha, vem kommer det här ifrån?". Så det här är bara ett enkelt sätt att förtydliga att det är myndigheten Vadstena kommun som är avsändare.
Hon är nöjd med förändringen.
– Jag tycker att det känns bra att det gick att få till det på ett så bra sätt, att det blir tydligare utan att man för den skull förändrar för mycket.
Madeleine Andersson menar att sådana här saker kanske inte är sådant som man tänker på varje dag som medborgare.
– Men när man möts av det så ska man förstå varifrån det kommer.
Skillnaden mellan de gamla och den nya logotypen består enligt kommunens webbsida i att den nya har förtydligats och man har lagt till ordet "kommun". Bredvid kommunvapnet står det nu "Vadstena ,kommun". Den stadssilhuett som fanns i den tidigare grafiska profilen är nu borttagen.
– Den refererade ju väldigt mycket till platsen Vadstena, konstaterar Åsa Murakami och säger att den därför inte bedömdes fylla någon funktion längre.
– Det blir renodlat med organisations- och platsvarumärke var och ett för sig. Och det blir också lättare för de två att samspela framöver, säger hon.
Till den gula och röda färg som nu finns i logotypen har man nu lagt till några kompletterande färgalternativ.
– Som kan användas i framförallt trycksaksproduktion.
Den nya logotypen har enligt Åsa Murakami kostat "i princip ingenting".
Implementeringen av den ska ske successivt.
– För att få en så kostnadseffektiv situation som möjligt.
Detta innebär att både den gamla och nya logotypen kommer att användas parallellt och bytet kommer sedan att ske allteftersom man nyproducerar material. Bytet kommer först att ske i kommunens digitala kanaler.