Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen var kommunpolis Josefin Arvidsson på plats och visade statistik över brottsligheten i Vadstena kommun.
– Rent generellt är det inte högre i år än tidigare år, säger hon.
Från årsskiftet och fram till och med 5 september har 365 brott anmälts i kommunen. Det är lägre än motsvarande period de fyra föregående åren. Att det är färre anmälda brott behöver inte betyda att det är färre brott som skett.
– Det här är ju det som anmäls in till polisen, säger hon.
Anmälningar som rör trafikbrott respektive narkotikabrott är sådana brott som kommer via polisen. Polisens extra satsningar kan då visa sig som en ökad mängd anmälningar inom dessa brottskategorier.
Det här året har det anmälts något fler bedrägeribrott än året före, 24 i år mot 19 förra året, men rent generellt har bedrägeribrotten minskat i Vadstena över den senaste femårsperioden.
– 2018 var det 50 anmälda så det är ju en halvering till nu, säger hon.
Skadegörelse har legat på ungefär samma nivå senaste tre åren med mellan 20 och 30 anmälningar.
– När jag ser att narkotikabrotten i en kommun ökar kan det varit så att vi fått in indikationer och tips om att det sker en ökning i kommunen, säger hon.
Det i sin tur kan då leda till ökade insatser från polisens sida.
Den färska statistiken för Vadstena visar på en ökning av just narkotikabrotten. 38 anmälningar hittills i år.
– Man ser att narkotikan kommer ner lite i åldrarna, i högstadie- eller gymnasieålder. Det är ganska ungt, säger hon.
Hon påpekar att det är viktigt att de som jobbar med ungdomar och upptäcker att någon är narkotikapåverkad anmäler det till socialtjänsten.
– Så att individen snabbt kan få rätt insatser.
Polisen och kommunen har samverkan med ungdomsmottagningen Minimaria. Där kan ungdomar få prata och få stöd från utomstående vuxna och få den hjälp de behöver.
– Många preparat idag är väldigt beroendeframkallande. Det behövs insatser lite snabbare och då är det viktigt att de så fort som möjligt får den vård de behöver istället för att hamna i ett tungt missbruk.
Hon menar att det är viktigt att informerade politiker kan ta med sig det här ut i förvaltningar och till tjänstepersoner så att den som jobbar med ungdomar anmäler i tid om man är orolig för att det kan vara fråga om narkotika.
– Så att ungdomen får vård och inte hamnar i ett missbruk, säger hon.