Nu tas krafttag mot skadegörelsen

Krossade rutor, inbrott och farlig lek på skoltak. Nu tas krafttag för att få stopp på stöket i Vadstena.

Under sommaren har Vadstenas skolor utsatts för skadegörelse, främst i form av krossade fönsterrutor.

Under sommaren har Vadstenas skolor utsatts för skadegörelse, främst i form av krossade fönsterrutor.

Foto: Peter Jigerström

Vadstena2019-08-07 21:00

Under sommaren har Vadstenas skolor utsatts för en mängd skadegörelse. Fönsterrutor har krossats, ungdomar har klättrat på tak och det har förekommit inbrott.

Vid bryggorna runt lilla hamnarmen har det hoppats från båtar så att förtöjningar gått sönder. Även byggnader som Rödtornet och Klosterkyrkan har haft besök av vandaler.

– Det här kan inte bara passera, säger Bo Gäfvert, samordnare för Vadstenas lokala trygghets- och säkerhetsråd.

Rådet, som normalt träffas fyra gånger per år, kommer att ha ett extrainsatt möte inom kort. Då närvarar polis, socialtjänst, samhällsbyggnadsförvaltningen, fastighetsbolaget och representanter för skolorna.

Tanken är att göra en sammanställning över sommarens händelser.

– Vi har fått rapporter från VFAB och vår lokalförvaltare har satt in extra turer med vaktbolag, som också har rapporterat en del. Det ska jämföras med de anmälningar som har kommit in till polisen, säger Bo Gäfvert.

Han fortsätter:

– Vi ska även försöka reda ut vilka ungdomar som har varit delaktiga eller funnits med i sammanhanget. Vi tror att det är barn och ungdomar från mellanstadiet och uppåt, både tjejer och killar.

Bo Gäfvert påpekar att Vadstena är en liten stad och att det brukar vara ganska lätt att få reda på vilka personer som har varit inblandade.

Nästa steg blir att kontakta vårdnadshavare.

– Det är viktigt att föräldrar är medvetna om att deras barn kan finnas med i sammanhanget. Kanske är det bara en som vill imponera och kasta in en stor sten men det gör att många andra blir inblandade. Det kanske föräldrarna här i Vadstena inte riktigt förstår risken med.

Gäfvert fortsätter:

– Just nu hoppas vi att föräldrar uppmärksammar det här problemet och tar ett allvarligt snack med sina ungdomar hemma.

All skadegörelse polisanmäls och det kan få allvarliga konsekvenser för en ung person.

– Är man över 15 år så är man straffmyndig. Är man yngre är det socialtjänsten som får ta hand om det hela.

Även om det i dagsläget saknas en helhetsbild av skadegörelsens omfattning finns det redan nu förslag på fysiska åtgärder, exempelvis grindar till bryggorna i småbåtshamnen.

– Vi ska även ha möte med Fritidscentrum för att reda ut vad de kan göra för att de här ungdomarna ska komma dit och få vettiga aktiviteter, säger Bo Gäfvert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!