Nu skördas sparrisen i Vadstena

På två hektar blir det en hel del sparris. Det vet Charlotte Elander, sparrisodlare på Kastad gård utanför Vadstena.

Charlotte Elander och hennes man Erik har odlat sparris i tolv år.

Charlotte Elander och hennes man Erik har odlat sparris i tolv år.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-05-23 11:55

Hon och maken Erik driver sedan 2006 lantbruket tillsammans. Några djur äger gården inte, men däremot har de gott om krondill och sparris.

– Nio hektar består av dill och två av sparrisen, säger Charlotte Elander.

De har ägnat sig åt sparrisodling i tolv år, men i och med att de utökade odlingen för två år sedan är sparrisen idag en större del av gården än tidigare.

För att hinna med både jordbruket, odlingarna och det egna företaget, Energifabriken med kontor i Linköping, har de anställt personal till gården. Nu under skördetiden behövs extra mycket hjälp. Sparrisen måste plockas, sköljas, rensas och paketeras innan den är redo för försäljning.

Inte för tidigt

Ute på fältet kommer Kaeota Sutthisom sakta åkande på en något annorlunda skördemaskin. Det blir många ryggböj under plockningen, men med maskinen till hjälp blir belastningen inte lika påfrestande.

– Det har gått bra idag, säger Kaeota och visar en av backarna som är fyllda med de gröna stjälkarna.

Det är viktigt att inte plocka sparrisen för tidigt.

– De måste vara 20 till 25 centimeter innan de plockas. Annars blir det sämre skörd nästa säsong.

Charlotte upplever en viss besvikelse hos de som ser en sparrisodling för första gången. Enligt henne tänker sig många stora gröna fält, men riktigt så är det inte. På håll kan odlingen se ganska ful ut, menar hon. Man måste gå försiktigt för att inte trampa sönder stjälkarna som tittar upp lite här och var genom jorden.

Totalt odlar familjen Elander fem olika sorters sparris. I år har de även satsat på en ny variant, en lila.

– Men när den kokas blir den grön. Det är många som vill äta sparrisen rå numera och den här sorten passar väldigt bra till det.

Trendigt

Charlotte och Erik är både väldigt matintresserade, och det är också den främsta anledningen till att de valde att satsa på just sparris, som blivit en trend inom matlagning de senaste åren.

– Det är kul att odla sånt som man själv gillar. Vi brukar prata och byta recept med kunder som kommer till gårdsbutiken. Grönsaker har fått en större roll när det kommer till matlagning idag. Det ska vara fina råvaror, säger Charlotte.

Familjens favoritsparrisrätt är kokt sparris med brynt smör, även om barnen hellre äter smöret än grönsaken.

– Det är jättegott och väldigt enkelt. Det räcker att man har en bit lax eller skinka till. Jag gillar när man känner sparrisens smak ordentligt.

Blir det ofta sparris till middag hemma hos er?

– Ja, det blir en del...

Charlottes tips

Så lyckas du med sparrisodlingen:

Köp färdiga plantor som är ett par år. Att så frön tar ungefär fyra år tills de är redo att skördas.

Det är viktigt att planteringsytan är fri från ogräs.

Sparris klarar sig fint utan bevattning, men första året är det bra om man vattnar lite.

Skörda försiktigt de första åren.

Plantorna ska sättas ungefär 20 centimeter ner i jorden.

Plocka först när stjälkarna sticker upp 20 till 25 centimeter ovanför jord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!