Sedan i höstas har man arbetat flitigt med att försöka rädda gymnasieskolan. Redan våren 2015 såg man en negativ trend vad gäller elevunderlag. Till det samhällsvetenskapliga programmet hade man bara en sökande och därför beslutade kultur- och utbildningsnämnden att inte starta utbildningen till terminen 2015/2016.
I samma veva beslutade även nämnden att utreda skolans framtid. Istället för att ge upp valde man att ta ett krafttag och ge skolan en chans. I den första av två utredningsdelar arbetades därför ett nytt utbildningsprogram inför höstterminen 2016 fram; ett estetiskt program med inriktning klassisk sång och piano. Man avsatte även 260 000 kronor på att marknadsföra det nya samt befintliga program. Dessa åtgärder såg man som ett sätt att bryta skolans negativa trend.
Så många har sökt hittills
Den andra delen av utredningen har resulterat i att man nu står inför fyra olika alternativ, varav ett av dem innebär en nedläggning av Vadstenagymnasiet. Ett av alternativen kommer man på måndagens nämndmöte att fatta beslut om. Avgörande blir hur stort sökintresset har varit inför kommande hösttermin.
Med tanke på att ansökningstiden fortfarande pågår för landets gymnasieelever, kan man ännu inte se ett slutgiltigt sökresultat. Efter första sökperiodens slut, den 15 februari, kan man dock utläsa att ansökningsantalet inte skiljer sig nåt nämnvärt från 2015. 25 elever har i sitt förstahandsval sökt till Hotell- och turismprogrammet och tre elever till samhällsprogrammet (som till kommande termin alltså är sökbart igen). Däremot har ingen elev valt det nya estetiska programmet i sitt förstahandsval.
– Det kan ta längre tid för en ny utbildning som inte hunnit att etablerat sig, säger Kristina Lohman, kultur- och utbildningschef i Vadstena kommun.
Större intresse
2015 hade 71 elever i årskurs 9 med Vadstenagymnasiet som alternativ i sin ansökning, alltså som andra- eller tredjehandsval. I år är den siffran högre, 117 elever vill läsa någon av utbildningarna på gymnasieskolan. Och eftersom söktiden fortfarande pågår kan den siffran tänkas stiga ytterligare innan skolstarten i augusti.
– Det är glädjande. Det betyder att fler elever känner till Vadstenagymnasiet, säger Kristina Lohman.
Hon vill inte spekulera i hur skolans fortsättning ser ut, utan hoppas på att politikerna ser en framtid för verksamheten.
– Vi har gjort de utredningar som krävs. Nu är det ett politiskt beslut som får avgöra.
Som tidningen tidigare har nämnt för man även diskussioner med Motala kommun om ett samarbete vad gäller platser för Introduktionsprogrammet. Det skulle innebära att Motalaelever placeras i Vadstena vilket vore ett led i att rädda skolan.