Ska gårdarna stängas? Vadstenas äldrevård utreds

Wasagården läggs ner och Vätterngårdens avtal sägs upp.
Det ska möjliggöra för Vadstenas framtida äldrevård när befolkningen blir allt mer årsrik.

En utredning av Vadstenas framtida äldrevård har just påbörjats.

En utredning av Vadstenas framtida äldrevård har just påbörjats.

Foto: Elna Lundgren

Vadstena2024-11-09 20:00

Bara tre svenska kommuner har större andel 80-plusare än Vadstena kommun. När Sveriges befolkning åldras, med stigande vårdbehov och sjunkande andel arbetsföra vårdare, blir en effektivisering av äldrevården extra viktig för Vadstena.

– Utöver skolprojektet så kommer det här att vara det största projektet i Vadstenas moderna historia, säger Martin Berry, vice kommundirektör i Vadstena kommun, om den utredning av äldrevården som just har påbörjats. 

undefined
Martin Berry, biträdande kommundirektör i Vadstena kommun, berättar att alla partier i Vadstena har representanter i den styrgrupp som ska utföra utredningen av framtidens äldrevård.

Den styrgrupp som jobbar med utredningen består av representanter från alla partier. 

– Vi behöver ha en bred politisk förankring i utredningsfasen, så att vi åtminstone är överens om vilket problem vi ska lösa, säger Martin Berry.  

Tre problem finns dock redan identifierade: Hur stort ska det vara? Var ska det vara? Ska alla boendeplatser samordnas och med andra vårdinsatser? Angående storleken uppskattas det i dagsläget att 120 boendeplatser kommer att behövas. 

I mars beslutades att lägga ner Wasagården. En renovering skulle krävas för fortsatt verksamhet och det skulle inte ge tillräckligt med lägenheter.  

– Då föddes tanken om att ska man inte ta ett helhetsgrepp kring alla de verksamhetsfastigheter som vi behöver framöver för äldre i Vadstena. 

undefined
Vadstena kommun har beslutat att lägga ner Wasagården eftersom lokalerna är i för dåligt skick för fortsatt verksamhet utan renovering.

Bland dessa inkluderas hemtjänst och hemsjukvård eftersom fler och fler vill bo hemma längre. Därutöver lyfts frågan om kommunens två verksamheter, Wasagården och Vätterngården, ska slås ihop till en och samma. Därav har kommunen beslutat att säga upp det nästan 20 år gamla hyresavtalet för Vätterngården.

– Det sägs upp för att få en omförhandling och möjliggöra att eventuellt lämna tidigare än efter 10 år. Därmed inte sagt att vi kommer att lämna.

Avtalet förlängs automatiskt med tio år om det inte är uppsagt innan sista december i år. Hur långt det nya avtalet skrivs på kan inte Martin Berry svara på.

undefined
Hyresavtalet för Vätterngården skrevs 2006, mellan Vadstena kommun och hyresvärden HSB Östergötland. Nu har det sagts upp.

Finns det något alternativ att ha kvar Vätterngården men ändå bygga nytt?

– Det är naturligtvis också ett möjligt alternativ. Men det vi tittar på och det som kommunstyrelsen har gett oss i uppdrag är ett samordnat boende. Man måste väga både att man ska ha rätt antal platser, men framförallt också att man ska kunna ha kompetensförsörjningen på ett rimligt sätt, svarar Martin Berry.

Hyresvärden, HSB Östergötland, har gjort en del investeringar i Vätterngårdens lokaler. Bland annat har en avdelning helrenoverats i år och två kök nyligen bytts ut.

– Mitt mål är att hålla kvar verksamheten som den är idag. Jag ser inte att det är någon annan plan vi har överhuvudtaget innan vi har fått en konkret bild på vad kommunen vill göra, svarar Anders Stjärnberg, VD för HSB Östergötland.

undefined
Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland räknar inte med att kommunen ska lämna Vätterngården: "Vi ser att det är en jättefin verksamhet på plats och vi ser att det finns så många fördelar att ha den där verksamheten där, så det skulle förvåna oss om man väljer någonting annat på lång sikt."

Beslutet om kommunen verkligen ska lämna Vätterngården kommer först efter att utredningen är klar. När det sker är ännu oklart.

– Man valde att göra så i kommunstyrelsen, att inte sätta en deadline, utifrån att man också inser att det här kommer att ta tid att titta på, börjar Martin Berry men fortsätter sedan:

– Om jag bara ska göra en gissning så kommer det säkert att ta ett, ett och ett halvt år. Först därefter är vi framme vid att ta någon mer typ av inriktningsbeslut.

undefined
Flera investeringar har gjorts i Vätterngården senaste åren. Bland annat har två kök bytts ut.

Inriktningsbeslutet gäller ett prissatt förslag som kommunfullmäktige därefter beslutar om innan vidare utredningar tillsätts.

– Det betyder att ett nytt vårdboende är ganska många år bort. Vi är ju med all sannolikhet i slutet av nästa mandatperiod innan det syns något, säger Martin Berry.

Vad finns det för budget för projektet?

– I dagsläget så har vi inga budgetramar att förhålla oss till, utan det är just vårt uppdrag att ta reda på vad det här kommer att kosta ungefär, svarar Martin Berry.

– Men tittar jag på vad volymmässigt liknande produktioner har kostat, så är vi ju i storleksordningen 300 miljoner.

Med liknande produktioner syftar Berry på Tranås, Örebro, Kumla, Askersund och Hallsberg. Kumla färdigställdes 2023 och utgör främsta grunden för prisuppskattningen. Men mycket kan hända innan byggstart.

– Jag förstår att det finns mycket tankar och kanske farhågor kring vad som är på gång. Så mitt viktigaste medskick är att det finns inga beslut utöver att vi har ett uppdrag att utreda alla olika aspekter utav det, säger Martin Berry. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!