Nu har andra kullen lämnat skolan

Andra kullen med elever från Assistentlinjen, Vadstena folkhögskola, är nu klara med sin ettåriga utbildning.

Eva Axman, Peder Schelin och Hanna Albemo.

Eva Axman, Peder Schelin och Hanna Albemo.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2019-06-17 12:00

– Vi är andra klassen som går ut från den här rätt så nya utbildningen, säger Annelie Suzuki som med sina klasskamrater firade avslutningen med 50-talstema och kubbspel.

Varför har ni gått den här utbildningen?

– För att man hoppas kunna bli elevassistent, personlig assistent eller jobba på ett boende, förklarar Peder Schelin, som också tror att han med sina kursare fått de verktyg som man behöver i dessa framtida yrkesval.

Malin Kärrbrink är lärare och linjeledare på Assistentlinjen och hon berättar hur utbildningen kom till.

– Jag har jobbat inom skolan i åtta år som teaterpedagog och har känt att det krävs allt mer resurser inom grundskolan, som också står inför stora förändringar. De som jobbar med de barnen är de som inte har så hög status. Vilket håller på att förändras nu.

Malin skissade då på en utbildning tillsammans med några kollegor på Vadstena folkhögskola, på hur en sådan ettårig utbildning skulle kunna se ut. Utbildningen startade sedan våren 2018 och fick genast många som sökte.

– Vi var alltså tre lärare som skissade fram utbildningen för vi såg att behovet fanns att utbilda elevassistenter och liknande. Vi körde ett år, allt var nytt, men deltagarna tillförde otroligt mycket.

Var det många som sökte utbildningen?

– Ja det var det och vi tog in 16 stycken. Som sedermera blev en bra klass med blandade elever. Förstaårseleverna har gjort ett jättejobb. De fick bana vägen och jag lärde mig mycket av dem. Flera av eleverna har också fått jobb som elevassistenter.

Malin Kärrbrink berättar också att till hösten kommer utbildningen att breddas. Då kommer man till exempel att införa något som heter lågaffektivt bemötande, en metod där man kan arbeta med alla mellanmänskliga relationer.

– Man arbetar mycket med affektsmitta, att inte gå igång på sina känslor. Det här är ju en relationsinriktad utbildning. Man jobbar med relationer och även med relationen till sig själv, hur funkar jag, varför går jag igång och så vidare.

Flera av eleverna har med sig tidigare yrkeserfarenhet in i assistentutbildningen. Frida Abered har arbetat som undersköterska i drygt 20 år och berättar varför hon sökte utbildningen:

– Jag ville göra en förändring men fortsätta jobba med människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om