Vadstena folkhögskola brottas med en besvärlig ekonomi och enligt rektorn Karin Nyström har man i flera år redovisat ett underskott i kassaböckerna.
Nu har en utomstående utredare tittat närmare på verksamheten och lämnat ett förslag som innehåller ett antal åtgärder som ska leda till att minussiffrorna vänds till plus, eller åtminstone eliminerar en fortsatt färd utför.
I denna handling pekas musiklinjen ut som ett objekt som kan komma att läggas ned.
Hotet uppmärksammades av bland andra Nils Spangenberg, VD och konstnärlig ledare för Vadstena-akademien, som i ett brev till folkhögskolans styrelse påtalade att musiklinjen har en helt ovärderlig del i det svenska musiklivets framgång och utvecklingspotential och att den också är Sveriges i särklass förnämsta högskoleförberedande utbildning för sångare och pianister som vill skola sig klassiskt.
Spangenberg menade vidare att utan musiklinjen skulle Vadstena folkhögskola tappa det mesta av sin attraktivitet och kyrkan samt Vadstena kommun skulle lida mycket stor skada.
Karin Nyström uppger att styrelsen kommer att träffas på onsdag för fortsatta diskussioner om framtiden.
Hon understryker samtidigt att inga beslut ännu är tagna och att det inte alls är säkert att man följer utredarens förslag.
– Men musiklinjen är den mest kostnadskrävande utbildningen och för att rädda skolan måste vi vidta åtgärder, säger hon.