Medeltidsdagarna i Vadstena – en dag för alla åldrar

Medeltidsdagarna i Vadstena är igång och vilken första dag. Riddare, eld, vackra kläder och dansgrupper. Här finns något för alla!

Lugnet före stormen här i Vadstena, innan allt drar igång.

Det är 14 grader och tjocka moln, men solen gömmer sig bakom molnen och tittar försiktigt fram.

Lugnet före stormen här i Vadstena, innan allt drar igång. Det är 14 grader och tjocka moln, men solen gömmer sig bakom molnen och tittar försiktigt fram.

Foto: Rikard Benny Liljegren

Vadstena2024-07-06 18:00
undefined
Lugnet före stormen här i Vadstena, innan allt drar igång. Det är 14 grader och tjocka moln, men solen gömmer sig bakom molnen och tittar försiktigt fram.
undefined
Hela vägen från Uppsala och Gävle kommer Jenny Svennewall och Nina Sjöberg i sina medeltidskläder som de sytt själva för 30 år sedan. - Så här såg man framför allt inte ut i håret på medeltiden, då var det hätta som gällde, skrattar Nina Sjöberg.
undefined
Solen börjar tränga sig fram genom molnen, och värmer gott!
undefined
Möt Tom Andersson, som är en äkta medeltidsfantast, som verkligen trivs i sin utklädnad. Han är också en av arrangörerna för medeltidsdagarna. - Det är ryttarna, det är musik, marknaden och allt folk. Det är perfekt!, säger han.
undefined
Tom Andersson, arrangör, och Matilda Milton, vd på Kloster Hotellet. - Det här är Toms bästa dag på året, han älskar det här, säger hon.
undefined
Odjin och Anna Matiros är på plats för tredje gången och älskar allt med medeltidsdagarna. - Det är kläderna, folket, musiken. Allt, det är bara så härligt, säger Anna och Odjin Matiros.
undefined
Bordet hos paret Matiros är fyllt med tidsenliga saker som munblås glas, smycken och en väldigt spännande och vacker bägare som är från 200-talet, hittat i Sjonhem på Gotland.
undefined
Anna Matiros håller upp en romersk bägare som är från 200-talet, hittat i Sjonhem på Gotland.
undefined
Olika gudar finns uppställda på marknadsbordet hos Anna och Odjin Matiros. - Det här är roligt, den här är faktiskt hittad på Björkö, säger Anna Matiros.
undefined
De olika gudarna som finns uppställda på paret Matiros marknadsbord, med den speciella Buddha i mitten.
undefined
Folket tar en fikapaus i vimlet och njuter i den härliga solen. Dagen är full med gäster från alla olika håll runt omkring i landet.
undefined
Dansgruppen "Kulturellföreningen" är glada över att vara i Vadstena och visa upp olika tidsenliga danser. - Vi dansar mest folkdans, men så är vi här och dansar lite historiska danser.
undefined
En något underlig klänning, med en ännu mer underlig historia. - Det här på sidan av Ulla-Karins klänning kallas Djävulsgap. Man fick inte visa något av kroppen på den tiden, därför gjorde man så för att kunna visa lite av sidan.
undefined
Kön till pilbågeskytten är lång, och helt lätt ser det inte ut att vara. Efter några missar, träffar en av grabbarna hyffsat nära måltavlan till slut.
undefined
Tobias Olovsson och Julia Böttrich är på medeltidsdagarna av en särskild anledning. - Jag fyller 25 idag, så detta är min födelsedagspresent. Jag älskar att läsa medeltida fantasyböcker, så det har varit lite av en hemlig dröm att få komma hit, säger Julia Böttrich.
undefined
Övning med svärd, och en potatis på kedja, allt som behövs för att bli en riktigt bra riddare. Det gäller bara att inte tappa svärdet
undefined
Solen visade sig till slut och skingrade nästan alla moln, i alla fall för en stund.
Karta: Vadstena Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!