Roja Brimalm och Patric Steklmacher på Rojas Café & Bistro vill att gästerna ska känna sig hemma och bortskämda på samma gång.
Från början var Rojas ett kafé, numera även en restaurang som är byggd i flera avdelningar med inspiration av Carl Larsson, jaktrum, orienten och 50- och 60-talet.
De jobbar från ett öppet kök. Gästerna kan se när personalen lagar mat, känna dofterna och höra hur de skramlar bland grytorna, pratar med varandra - kanske gnabbas - det är nästan att betrakta som ett skådespel, för den som vill.
– Ofta kommer gästerna fram och vill prata mat, säger Patric och fortsätter:
– Atmosfären och tempot är som en storsstadskrog, men här är mera lättsamt, en härlig stämning.
– Ibland får någon gäst för sig att spela på pianot, någon annan börjar sjunga med, vi har haft så himla många härliga upplevelser här, säger Roja.
De lagar mat med latinokänsla, råvaror och smaker som annars hör hemma i Sydamerika, Centralamerika, Spanien och Italien.
– Det är mycket färger, mycket rock’nroll. Det är enkel mat, inget krångel, men fantastiskt goda smaker, menar Patric.
Det mesta av som serveras är ekologiskt.
– Vi lagar mat med råvaror av hög kvalitét. Vi vill förmedla och servera en ärlig och hälsosam mat, Jag brukar säga att äter man här regelbundet så mår man helt enkelt bättre, säger Patric.
Roja har sina rötter i Persien.
– Jag kallar mig inte för kock, jag är mera för helheten. Det roligaste jag vet är att starta igång projekt och hitta lösningar, bygga miljöer och känslor. Jag gillar inte när det blir för enahanda, säger Roja som lagar mat åt Birgittasystrarna i nunneklostret några dagar i veckan.
Patric kommer från Stockholm och har 30 års erfarenhet som kock. Han har arbetat i många länder, senast var han kökschef i åtta år på det femstjärniga lyxhotellet Londa Hotel i Limassol på Cypern.
Deras vägar korsades första gången när Roja drev Restaurang Hörnet i Vadstena och anställde Patric. När Roja kände att det var dags att ta Rojas Café ett par steg vidare tog hon kontakt med Patric som antog utmaningen. Nu investerar de mycket tid i rörelsen tillsammans.
– Som tur är våra familjer med på tåget, för det här är inget traditionellt familjeliv, det är ett sätt att leva, säger Roja och hälsar välkommen in i värmen.