Matkreatörer med visioner

Deras vision: Att servera god mat från några av världens hörn samt förmedla glädje och stämning runt borden.

Råbiff på färskt, hackad oxfilé med, vakteläggula, rödlök, kapris och lite annat.

Råbiff på färskt, hackad oxfilé med, vakteläggula, rödlök, kapris och lite annat.

Foto: Anders Törnström

VADSTENA2014-11-07 12:53

Roja Brimalm och Patric Steklmacher på Rojas Café & Bistro vill att gästerna ska känna sig hemma och bortskämda på samma gång.

Från början var Rojas ett kafé, numera även en restaurang som är byggd i flera avdelningar med inspiration av Carl Larsson, jaktrum, orienten och 50- och 60-talet.

De jobbar från ett öppet kök. Gästerna kan se när personalen lagar mat, känna dofterna och höra hur de skramlar bland grytorna, pratar med varandra - kanske gnabbas - det är nästan att betrakta som ett skådespel, för den som vill.

– Ofta kommer gästerna fram och vill prata mat, säger Patric och fortsätter:

– Atmosfären och tempot är som en storsstadskrog, men här är mera lättsamt, en härlig stämning.

– Ibland får någon gäst för sig att spela på pianot, någon annan börjar sjunga med, vi har haft så himla många härliga upplevelser här, säger Roja.

De lagar mat med latinokänsla, råvaror och smaker som annars hör hemma i Sydamerika, Centralamerika, Spanien och Italien.

– Det är mycket färger, mycket rock’nroll. Det är enkel mat, inget krångel, men fantastiskt goda smaker, menar Patric.

Det mesta av som serveras är ekologiskt.

– Vi lagar mat med råvaror av hög kvalitét. Vi vill förmedla och servera en ärlig och hälsosam mat, Jag brukar säga att äter man här regelbundet så mår man helt enkelt bättre, säger Patric.

Roja har sina rötter i Persien.

– Jag kallar mig inte för kock, jag är mera för helheten. Det roligaste jag vet är att starta igång projekt och hitta lösningar, bygga miljöer och känslor. Jag gillar inte när det blir för enahanda, säger Roja som lagar mat åt Birgittasystrarna i nunneklostret några dagar i veckan.

Patric kommer från Stockholm och har 30 års erfarenhet som kock. Han har arbetat i många länder, senast var han kökschef i åtta år på det femstjärniga lyxhotellet Londa Hotel i Limassol på Cypern.

Deras vägar korsades första gången när Roja drev Restaurang Hörnet i Vadstena och anställde Patric. När Roja kände att det var dags att ta Rojas Café ett par steg vidare tog hon kontakt med Patric som antog utmaningen. Nu investerar de mycket tid i rörelsen tillsammans.

– Som tur är våra familjer med på tåget, för det här är inget traditionellt familjeliv, det är ett sätt att leva, säger Roja och hälsar välkommen in i värmen.

Patric Steklmacher Roja Brimalm Recept på rostad butternutsquash, blomkål och ingefära soppa

Ålder: 43 år.

Familj: Hustrun Nadiia, sonen Ivan (11) och jycken Jessie (6,5).

Bor: Sedan i somras i Vadstena. Igen.

Yrke: Kökschef.

Intresset: Jobbet och att umgås med familjen.

Ålder: 43 år.

Familj: Sambion Johan, sönerna Robin (23), Martin (20) och Edwin (9) samt katten Ebbot.

Bor: i Vadstena.

Yrke: Restauratör, äger Rojas. (”Hon är matlagare, servitris, chef, allt man måste vara när man har ett företag”, säger Patric.

Intressen: Att träna, sport.

(Receptet är för 6 personer)

1 styck Butternut squash

5 vitlöks klyftor

1 styck röd chilli frukt.

4 stora Charlottenlökar.

1 styck liten blomkål.

2 stora potatisar

30 gram färsk Ingefära

3 dl Vitt vin

1,5 dl Grädde om så önskas

För garnering och servering:

Juice och rivet skal från 1 Lime

4 msk Creme fraiche

10 st socker ärtor

Färsk Koriander

Ett gott rostat surdegs bröd.

Tillvägagångssätt:

Skala och skär upp alla grönsaker utom ingefäran, chillin och löken och lägg i en form med matolja

Rosta på 180 grader tills att grönsakerna är mjuka, låt dom inte ta för mycket färg då dom kan bli beska.

Värm upp en kastrull och försiktigt sautera löken, chillin och ingefäran till att dom är mjuka.

tillsätt Vittvin och dom rostade grönsakerna till löken och häll på vatten så att det täcker grönsakerna.

Koka i 30 minuter.

Blanda Creme fraiche med rivet lime skal och juice vispa ihop. Salta och peppra efter smak.

Häll upp soppan i en Blender och mixa tills att soppan är helt slät, här kan du ha i Grädde om så önskas.

Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Garnera soppan med strimlade sockerärtorna och rippla limecrème över som garnering.

Avsluta med att lägga några färska koriander blad ovanpå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om