Många vill bygga i Vadstena

Bostadsbyggandet i Vadstena närmar sig. På kommunens plan- och bygglovsavdelning jobbar man intensivt med att ta fram nya detaljplaner. "Det är ovanligt många just nu", säger stadsarkitekt Helene Eriksson.

Under 2017 kommer flera bostadsbyggen och andra förändringar att ske i Vadstena.

Under 2017 kommer flera bostadsbyggen och andra förändringar att ske i Vadstena.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2016-09-25 12:00

Kartor och ritningar ligger utspridda över bordet på Helene Erikssons kontor.

– Vi stadsarkitekter arbetar kreativt så då blir det lätt lite stökigt, säger hon och slår sig ner vid bordet.

Helene Eriksson har arbetat som stadsarkitekt i Vadstena kommun i över två år. Dessförinnan jobbade hon med liknande uppdrag i bland annat Mjölby och Motala.

– Det är stadsplaneringen som jag tycker är mest intressant, det har jag tyckt ända sen jag pluggade på Chalmers. Det är att skapa bra och goda miljöer åt människor som gör jobbet så spännande, säger hon.

Just nu är kanske Helene Erikssons jobb mer spännande än någonsin. Trycket på detaljplaner är nämligen stort, både från politiskt håll och från privata företag.

– Jag uppskattar att vi har 12-13 detaljplaner igång för tillfället. Normalt brukar det vara omkring fem per år. Under 2016 har vi totalt fått in nio nya planuppdrag, och två äldre av dem redan har antagits och två kommer nog att antas i november. Jag tror att många av de här byggprojekten kommer igång under 2017. Det är jättekul att våra politiker vill satsa på nya bostäder, säger Helene Eriksson.

Är det omständligt att bygga i Vadstena med tanke på den historiska miljön?

– Nej, det tycker jag inte. Men det kräver att man tar större hänsyn till de befintliga byggnaderna. Innerstan är ju Vadstenas varumärke, så det är viktigt att värna om den.

Som lekman kan processen från idé till verklighet tyckas ta lång tid med flera turer fram och tillbaka, utredningar och överklaganden, innan spaden kan sättas i marken. Helene Eriksson håller med om att byggprojekt kan kännas långdragna, men menar att man måste låta den demokratiska processen ta sin tid.

– Alla har rätt att yttra sin åsikt, och det är den delen som gör att en detaljplan kan dröja innan den är antagen. Men vi ska vara rädda om demokratin även om den bidrar till att processer drar ut på tiden.

Det är inte bara i Vadstena som ambitionen för nya bostäder är hög. Generellt sett är intresset stort över hela landet, och många arkitektbyråer och byggföretag är flitigt anlitade, säger Helene Eriksson.

– Det leder i sin tur till att detaljplanearbeten och byggprojekt kan dröja ännu längre. Många anlitar därför utländsk arbetskraft, de svenska företagen har helt enkelt fullt upp.

Detaljplanens gång

En detaljplan visar området där man vill bygga och beskriver även planens syfte och innehåll.

En detaljplan kan bara utfärdas av kommunerna.

Efter att kommunen har presenterat ett planförslag, lämnas den ut för samråd. Här har nu medborgarna chans att lämna synpunkter. Kommunen kallar även till ett samrådsmöte med parter som direkt berörs av byggnationen.

Därefter ställs ett granskningsförslag ut. Återigen kan medborgarna lämna synpunkter. Granskningen är oftast i form av en karta, men tredimensionella modeller kan också förekomma.

Sedan är det dags för politikerna att besluta om den utarbetade detaljplanen. Den antagna planen kan överklagas inom tre veckor efter beslut. Därefter börjar detaljplanen att gälla och byggnation av platsen kan påbörjas. Normalt sett tar en detaljplan ett år att ta fram, från förslag till antagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!