LRF bjöd på grönt safari

Politker och tjänstemän från Vadstena Kommun hade bjudits in av Lantbrukarnas Riksförbund i Östergötland för ett "grönt safari" på tre gårdar i kommunen.

Så här stor skillnad är det på antibiotikaanändningen i Sverige, Danmark, Tyskland och Irland förklarar Elin Vestin, Mimmi Olsson och Carsten Olsson.

Så här stor skillnad är det på antibiotikaanändningen i Sverige, Danmark, Tyskland och Irland förklarar Elin Vestin, Mimmi Olsson och Carsten Olsson.

Foto: Roger Samuelsson

Vadstena2016-04-08 19:15

Syftet med "Safari i Vadstenas gröna näringsliv" var flera. LRF:s ordförande Peter Borring ville förmedla till de inbjudna hur viktigt sambandet är mellan oss människor och den jord vi brukar. Den inledande föreläsningen handlade mycket om en hållbar utveckling av vår livsmedelsproduktion och vad närodlad mat betyder för Vadstena och landet i övrigt.– Att vi bor mitt i skafferiet, jag vill att politiker ska ta till sig den känslan.

Och han var nöjd efteråt.

– Jag ville skapa en förståelse för vår sektor och förklara hur komplex vår verksamhet är. Jag tycker nog vi gick i hamn.

Peter Borring önskar att Vadstena och kommuner över lag ska ha en ambition att upphandla mat till skolor och liknande verksamheter som inte är olaglig.

– Det är så mycket dubbelmoral här. Först värnar man om miljön och närodlat, sen köper man maten från utlandet.

Han fortsätter.

– Det handlar bara om att spara pengar, men man ska veta att mycket av den importerade maten framställs på ett vis som skulle vara olagligt i Sverige.

Sällskapet gästade bland annat Hagbey Gård där Carsten Olsson bedriver Hageby lantbruk AB. Här produceras 15.000 grisar om året och Carsten lyfte fram den omtalade antibiotikaanvändningen.

– Ju mer antibiotika du använder, desto mer resistent blir olika bakterier. På MRSA biter inte antibiotikan alls längre.

Och dottern Mimmi Olsson tillade:– Då förstår du själv vilken mlijö de här djuren lever i. Vi har en lag som bara tillåter medicinering av djur som behöver, men i utlandet ger man till alla - i förebyggande syfte!

Inbjudna politiker och tjänstemän togs också med till Kasta länsmansgård där Charlotte Elander driver Energifabriken. Här framställs det förnybara eco-bränlset RME som är gjort på rapsolja och Charlotte berättade om miljövänliga transporter.

– Vi säljer till bland annat buss- och taxibolag och självklart driver vi alla våra maskiner på gården med RME. Vi vill visa att det faktiskt går.

Dagens begivenheter hade annars börjat hos Nordenheds på Kavlestads gård. Förutom spannmål producerar man här även ekoägg och solel. Liberalernas ordförande Ingegärd Lindaräng var riktigt nöjd med allt hon fått se.

– På Kavlestads gård såg hönsen ut att må så himla bra. Äggen var dessutom bland de godaste jag ätit.– Jag får nog säga att vi stadsbor har väldigt dålig koll på hur jordbruket fungerar, hur viktiga bönderna faktiskt är för våra liv.

Glada och friska grisar på Hageby lantbruk.
Glada och friska grisar på Hageby lantbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om