Sancta Birgitta klostermuseum har under en lång tid stått inför problemet att det inte går att driva den här typen av verksamhet enbart med hjälp av ideella krafter samtidigt som hyran till Statens fastighetsverk kommer att höjas till en nivå som Birgittastiftelsen inte kan mäkta med. Från museets och stiftelsens sida har man önskat att få bli en del av Statens historiska museer då man anser att verksamheten är av nationellt intresse. Statens historiska museer har till uppgift att främja kunskapen om och intresset för Sveriges historia och att bevara och utveckla det kulturarv som myndigheten förvaltar.
Vad är det som gör att den vägen inte är öppen?
– I grunden kan man säga att den statliga budgeten för de historiska museerna är tight och vi får regelbundet förfrågningar från olika historiskt väldigt viktiga verksamheter runt om i landet, säger kulturminister Amanda Lind (MP).
Verksamheter, i olika delar av Sverige, som önskar få ett utökat nationellt engagemang.
– Vi har sagt att den primära vägen bör vara via kultursamverkansmodellen för där är det statliga medel som går ut till regionerna. Som också ska kunna användas till nationellt viktiga platser som ju klostermuseet är, säger hon.
Processen att försöka hitta en ny huvudman har för klostermuseet och Birgittastiftelsen varit långdragen. Under flertalet år har olika vägar undersökts och politiker på såväl nationell som regional och lokal nivå har uppvaktats, informerats och bjudits in för att ta del av museets verksamhet och de problem man står inför.
Varför tar det så lång tid att få ett besked?
– Jag tycker att det är viktigt att det finns en dialog och jag uppskattar alla typer av kontakter jag haft med klostermuseet, men det är ingen lätt sak för staten att utöka sitt åtagande, säger hon.
Amanda Lind hänvisar åter till kultursamverkansmodellen som innebär att varje region får en samlad summa statliga medel att fördela till regional kulturverksamhet i respektive region.
– Det är primärt den vägen man behöver prova. Nu har det ju hänt saker. Jag har förstått att det finns ett ökat regionalt engagemang och det tycker jag i grunden är bra. Det finns en process där och den följer jag med intresse, säger hon.
Birgittastiftelsen har sedan tidigare aviserat att man kommer att tvingas att lägga ned museets verksamhet om man inte inom en snar framtid hittar en ny huvudman.
Hur ser du på det uttalandet från stiftelsen?
– Det vore såklart mycket olyckligt. Det är en väldigt fin verksamhet och Birgitta har en viktig del i Sveriges historia. Man har en fin verksamhet och som man försöker visa barn, unga och alla som besöker Vadstena.
Hon påtalar att staten från och med det här året stärkt kultursamverkansmodellen med 150 miljoner kronor permanent.
– Det är en stor satsning på regional kultur. Jag hoppas att det gör att regioner runt om i landet ser att man har mer muskler att kunna stötta den här typen av verksamheter.
Via e-post meddelar Birgittastiftelsen att de håller fast vid att det är av nationellt och europeiskt intresse att museet kan leva kvar i Vadstena. Stiftelsen söker den bästa långsiktiga och varaktiga lösningen för detta. Föreningen uppger att de lagt ned mycket arbete för att väcka opinion och söka samarbeten på olika nivåer för att kunna lösa saken då det är en nationell ansvarsfråga.