På senaste tiden har församlingen velat undersöka möjligheten att bygga nya lokaler på klosterkyrkogården och att bygga nytt, möjligen ett trygghetsboende, på fastigheten där församlingshemmet och pastorsexpeditionen ligger. Detta har lett till kritik från olika håll i Vadstena.
Förslaget om att bygga nya lokaler på kosterkyrkogården anses av kritiker sakna känsla för klosterområdets historia och att bygga att trygghetsboende på fastigheten som inrymmer församlingshemmet och pastorsexpeditionen anses vara ekonomiskt galet.
I ett yttrande avråder även länsstyrelsen från byggnation på klosterkyrkogården och anser att byggnaderna som inrymmer pastorsexpedition och församlingshem ska bevaras.
Inför kyrkofullmäktige, som nu ställts in på grund av skärpta råd rörande smittspridning, fanns det en fråga om att utreda möjligheten att starta ett bolag och bedriva näringsverksamhet.
Från flera hålla i Vadstena har förslaget ifrågasatts. Kritiker menar att det inte är en kyrklig kärnverksamhet att bedriva näringsverksamhet. En del spekulationer har förekommit om att det skulle vara fråga om att starta en begravningsbyrå.
Därtill menar de som kritiserar förslaget att en organisation som finansieras med en inkomstbaserad kyrkoavgift inte ska konkurrera med det fria näringslivet. Kyrkoherden får reda ut frågorna och besvara kritiken och förklarar det ekonomiska läget.
– Det är svårt när man inte kan diskutera idéer utan att det blir faktum, något redan bestämt, säger han.
I kritiken har det påståtts att församlingen ska bygga vid klosterkyrkan.
– Men nej, vi utreder vad vi får bygga, säger han.
Det handlar om att utreda vad som är möjligt.
– Vi måste spara ungefär en miljon nästa år. Vi tittar på våra fastigheter. Det var då idén om att bygga vid klosterkyrkan kom upp.
Inne i Vadstena har de församlingshemmet och pastorsexpeditionen.
– Bara driften, som värme och el, kostar nästan en miljon om året för de här två husen. Och med prostgården blir det gott och väl en miljon om året.
Kraven på tillgänglighet uppfylls inte och ombyggnad skulle kosta ungefär lika mycket som att bygga nytt.
Samtidigt saknas toaletter, möjligheter att tillaga kyrkkaffe, förvaringsutrymmen och en del annat nere vid klosterkyrkan.
Därför har en kartläggning gjorts av fastigheter, behoven och möjligheter.
– Hade vi haft gott om pengar hade vi inte behövt göra någonting. Nu har vi sparat nästan en miljon det här året. Budget för 2021 kommer vi gå back 200 000 kronor. Så fort går det utför. Nästa år, 2022, är underskottet i prognosen 900 000 kronor.
Utan åtgärder fortsätter prognosen att peka nedåt med underskott på flera miljoner.
– Man kan inte bara sitta och be till Gud att det ska ske ett under. Gud vill nog att vi ska använda hjärnan och tänka också, säger han och fortsätter:
– Och jag som ansvarig för ekonomin måste ju tänka framåt och se vad som är rimligt.
Han påpekar att det är viktigt att de använder de lokaler de har.
– Sedan är det här ett nytt sätt att resonera och jag förstår om folk tycker att det är konstigt.
Samtidigt påpekar han att vi lever i en värld där många tror att kyrkan har en massa pengar.
– Vi har inga överskott i Vadstena.
Alternativa intäkter är inträde i klosterkyrkan för att täcka en av vaktmästartjänsterna som dragits ned där. Klosterkyrkan har ungefär 300 000 besökare om året.
– Och vi som församling har inte råd att bjuda på det, säger han och fortsätter:
– Någon ska ju städa efter alla dessa 300 000 besökare. Det är fantastiskt att det kommer så många besökare, men det kostar också att driva den verksamheten. Och stiftsorganisationens bidrag täcker inte kostnaderna.
Utifrån den kärva ekonomiska situationen menar Magnus Svensson att det är rimligt att fundera kring näringsverksamhet för att få in alternativa pengar.
– Annars väntar radikala nedskärningar i verksamheten.
Han låter frågan om vad som ska tas bort hänga i luften och frågar om det är präst, diakon, musiken, ungdomsverksamheten eller att krympa gudstjänstlivet.
Han poängterar att Vadstenas församlingsmedlemmar är fantastiskt duktiga på att ställa upp ideellt, men att man inte kan bygga verksamheten helt på ideella krafter.
Så kommer har till det här med näringsverksamhet och vad kyrkan skulle kunna driva för verksamhet. Han ger exempel på verksamheter som drivs av församlingar i landet; bensinmack, vårdcentral, vårdhem och förskola.
– Och det mest kontroversiella vi kan bedriva i kyrkans värld är begravningsbyrå och i min värld förstår jag inte varför. Förr var likvagnen socknens gemensamma angelägenhet, säger han och fortsätter:
– Med det säger jag inte att vi ska starta en begravningsbyrå, men vi vill utreda frågan och titta på det. Det kanske inte är någonting för oss, det vet vi ju inte.
En del kritiska röster har hänvisat till kyrkoavgiften och att kyrkan inte ska bedriva näringsverksamhet.
– Medlemsavgiften är intressant ur ekonomiskt perspektiv. För fem år sedan var vi 5500 medlemmar i Svenska kyrkan i Vadstena. Vid årsskiftet hade vi krupit under 5000. Vi tappar alltså 100 medlemmar om året. Det är därför vi får ett underskott på tre miljoner kronor de närmaste åren och trenden fortsätter nedåt. Problemet är inte att folk går ur kyrkan aktivt utan att de dör ur kyrkan. Det fylls inte på med nya medlemmar underifrån, säger han.
Under de senaste fem sex åren har man dragit ner nästan sex tjänster i församlingarna.
– Vad gör vi, ska vi inleda en avveckling av verksamheten eller ska vi titta framåt och se om vi kan utveckla verksamheten?
Han påpekar att om något ska byggas så är det kyrkofullmäktige som beslutar om projekt och om medel som ska avsättas.
– Det är ju inget vi kan bestämma själva, säger han.
Som läget är går ekonomin inte ihop.
– Man pratar om att man ska ha en ekonomi i balans och det ska man ju ha. Om man bara tittar på en ekonomi i balans och det går nerför då är ju det en avvecklingsplan. Då kan man ju räkna ut framåt och se när man inte finns mer. Eller så tänker man att det här ser inte bra ut och att vi måste göra något.
Rykten säger även att Magnus Svensson som person skulle ha en dold agenda.
– Jag har inga dolda ambitioner, inga ess i rockärmen som jag beskyllts för. Det finns rykten om allt möjligt, säger han och fortsätter:
– Kyrkans uppdrag är att visa på Jesus Kristus, i och genom det vi gör. Sedan är vi inte överens om vägen. Förändring gör ont, men ibland är det nödvändigt.