För många av oss har mat och godis blivit det som vi främst förknippar med påsken. Nära och kära träffas för att äta Janssons frestelse, ägghalvor och dricka påskmust. Men enligt Bibeln är påsken en både sorgens och glädjens högtid. Långfredagen, då Jesus korsfästes och dog, är inom kyrkan en stilla och vemodig dag, medan uppståndelsen på påskdagen är en dag att fira.
För Torbjörn Ahlund, kyrkoherde i Vadstena församling, är påsken en tid för eftertanke och reflektion.
– När jag tittar tillbaka på mitt liv ser jag mycket glädje men också mycket sorg och bedrövelse. Påsken är ett sätt för mig att tyda mitt liv och låta Guds verklighet sammansmälta med mitt livsdrama.
Han tycker att reflektion är extra viktigt i en tid av terror och oro, men menar att människor idag har svårare att acceptera livets mörka sidor.
– Allt går så fort idag vilket gör att många slätar över döden istället för att närma sig den. Många lever "forever young-liv" där man tror att hälsa och friskhet är en självklarhet, säger Torbjörn Ahlund.
"Ensam är stark" eller "allt går om man vill" är två uttryck som Torbjörn Ahlund tror många gånger ligger till grund för att människor har svårt att acceptera död, sjukdomar och andra svårigheter.
– Det är livslögner som många låter sig luras av, vilket gör att när något hemskt inträffar drabbas man extra hårt. Vi måste acceptera att svårigheterna är en del av livet, men att i det mörkaste mörker finns ljus. Påsken handlar om ljuset som till slut segrar över allt mörker, livet segrar över döden.