Med grön rehab, eller Gröna fingrar som är projektets arbetsnamn, får deltagare komma några timmar i veckan och på olika sätt arbeta med växtligheter. Det kan handla om att plantera blommor på kyrkogårdarna, rensa ogräs eller att sköta Örtagården vid Pilgrimscentrum.
Gröna fingrar vänder sig i första hand till de som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden, men självklart är alla välkomna, menar Helena Svensson, en av initiativtagarna.
– Att vara med det som lever och växer är läkande och man mår bra till både kropp och själ. Vi vill erbjuda ett meningsfullt sammanhang att vara i, men på sikt också ge möjlighet till rehabilitering och arbetsträning, säger Helena Svensson, en av initiativtagarna.
I nästa vecka, den 8 juni, kommer det att vara upptaktsmöte för att se hur stort intresset är.
– Vi har inte bestämt någon maxgräns, men 15 personer kan vi nog ta emot, säger Pär Martinsson, kyrkogårdschef.
Han försäkrar att den nya extraresursen inte riskerar att minska på befintlig personalstyrka.
– Nej, absolut inte. Snarare tvärtom. Vi hoppas att vi kommer behöva fler säsongsanställda eftersom vi avsätter viss personal till att ansvara för arbetsgruppen.
På sikt räknar pastoratet med att man ska kunna utveckla projektet vidare och erbjuda verksamhet året runt, inte bara under sommarperioden, och även mer tid i veckan för den som vill.
– Vi har jättemånga idéer, som inte bara handlar om att arbeta ute. Till exempel kan det vara aktiviteter som att stöpa ljus, baka, tvätta bilar och jobba med textilier. Det beror lite på vad deltagarna vill göra också. De ska vara med och påverka, säger Helena Svensson.