Det har gått 27 år sedan Anders Meijer tog över Adolfnäs handelsträdgård strax utanför Vadstena. Växthusen på 5 500 kvadratmeter inrymmer både grönsaker och blommor, alltifrån slanggurka till klätterväxter.
– Vi brinner för närodlat och lägger ner vår själ i att få så bra växter som möjligt, säger Anders Mejier.
I en tid där närproducerad och ekologisk mat är högaktuell kan det tyckas enkelt att som lokal handelsträdgård växa på marknaden, men riktigt så är det inte menar Anders Meijer.
– Det är tufft och mycket jobb. Våra största konkurrenter är de stora företagen som kan hålla lägre priser. Men självklart är vi väldigt beroende av vädret också.
Året startade med höga temperaturer och maj har varit den kallaste på många år.
– Förra året vid den här tiden hade vi 20 till 25 grader varmt. Nu är vi glada om vi kommer över 10. Vi får täcka över perennerna varje natt för att de ska klara sig, och eftersom det var varmt i slutet av februari blev påskliljorna tidiga, samtidigt som pensésäsongen nästan inte alls blev av eftersom det då var för kallt, säger Anders Meijer.
– Men nu ska det bli varmare igen och då sätter säsongen igång på riktigt.
Sedan några år tillbaka har Adolfsnäs handelsträdgård satsat på olika bärsorter. Nytt för i år är blåbär.
– Vi satte dem förra året så den här säsongen kommer det att bli bär på buskarna. Det känns lite rätt i tiden eftersom många efterlyser mer antioxidanter i kosten idag. Vi är inte rädda att prova på nya saker, säger Anders Mejier.