Kvotflyktingar i kommunen ska hjälpas in i samhället

Ett nytt integrationsprojekt startas nu upp i Vadstena. Kunskap i ekonomi, samhällsorientering, föräldraskap och kontakt med föreningslivet väntar deltagarna.

Enhetschef Lotta Gemfors berättar att alla tillfrågade tackat ja till att medverka i projektet.

Enhetschef Lotta Gemfors berättar att alla tillfrågade tackat ja till att medverka i projektet.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2022-10-24 21:00

Projektet heter AVA och det står för Aktiva Vadstena. I projektet samarbetar Vadstena kommun med Vadstena folkhögskola och Flyktingmedicinskt Centrum (FMC). Länsstyrelsen är med och finansierar.

– Det handlar om utbildning för våra kvotflyktingar, säger enhetschef Lotta Gemfors.

Projektet löper från 1 september till och med sista juni nästa år. 

– Syftet med projektet är att undanröja hinder för utrikesfödda kvinnor att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Det är essensen i hela det här projektet, säger hon.

Även syftet utgår från kvinnor så är det 15 mammor och 3-4 pappor som ska delta i projektet.

– Glädjande nog har alla som tillfrågats tackat ja, säger hon.

Den kommande verksamheten vilar på tre ben. Det första sker i samverkan med Vadstena folkhögskola och handlar om grundläggande kunskaper i ekonomi och samhällsorientering.

– Där är självklart språket i centrum, men det här är inte att förväxla med traditionell sfi, säger hon.

Grundläggande frågor om hur man betalar räkningar, försörjningsstöd, vad Skatteverket är och vad folkbokföring innebär kan vara sådant som tas upp.

– Väldigt basalt, men superviktigt och många gånger ganska svårt, säger Lotta Gemfors.

Det andra benet handlar om föräldraskapsutbildning. Här rör det sig bland annat om hur svenska förskolan och skolan fungerar.

Tredje benet ligger, enligt Lotta Gemfors, lite längre fram i tiden och det handlar om samverkan med föreningslivet.

– Hjälp att hitta fram till olika föreningar. Det finns ju många aktiviteter som barnen kan gå på, men många gånger krävs det att föräldrarna tar första kontakten, följer med barnen dit och förstår hur föreningslivet fungerar i Sverige.

Projektets aktiviteter kommer att hållas på tre olika språk: persiska, arabiska och swahili. Tolkar kommer att tas in vid utbildningstillfällena.

Samarbete med integrationsamordnare och socialtjänsten sker också inom ramen för projektet för att underlätta integrationen.

De aktiviteter som är planerade ska vara utspridda på ett lämpligt och fungerande sätt.

– De som vi riktar oss till måste får möjlighet att ta till sig det vi ger dem. Föräldraskapsutbildningen är det första vi vill komma igång med, säger hon.

Deltagarna i projektet läser svenska för invandrare parallellt och det här projektet ska inte krocka vare sig med den undervisningen eller med språkkafé på biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!