Krögare redo för nya äventyr

Efter 13 år på Vadstena-Valven är Peder Ejneberg redo för nya äventyr. I sommar vrider han han om nyckeln till restaurangen för sista gången.

Peder Ejneberg säljer nu restaurangen efter 13 år i köket. Nu ska han först vara pappaledig med dottern Tindra 1,5 år.

Peder Ejneberg säljer nu restaurangen efter 13 år i köket. Nu ska han först vara pappaledig med dottern Tindra 1,5 år.

Foto: Johanna Danielsson

VADSTENA2015-04-20 13:27

– Det första jag ska göra är att varva ner. Jag behöver det efter alla mina femtontimmars pass, säger Peder Ejneberg när jag träffar honom på restaurangen.

Klockan har passerat tio och vi slår oss ner vid ett av borden för en kortare pratstund innan det är dags att börja förbereda dagens lunchservering. Plötsligt hör vi små tassande steg bakom oss. Det är Peders dotter, Tindra, som nyfiket smyger sig fram.

– Jag ska vara pappaledig också. Det känns viktigt, säger Peder och lyfter upp Tindra i knät.

2002 köpte Peder Ejneberg restaurangen Vadstena-Valven av Starby Kungsgård och har sedan dess drivit den tillsammans med sin sambo och kollega Hanna Karlsson.

Han fortsätter att berätta om de sena arbetstimmarna och får snabbt medhåll av sin sambo.

– Det här ingen lätt bransch för familjer. Det går inte att både tänka på vad som är bäst för restaurangen och vad som är bäst för familjen.

– Det finns ingen tid för ledighet. Och att vara mammaledig var helt uteslutet, jag var tillbaka här redan två dagar efter förlossningen. Men det känns lite vedmodigt också eftersom Tindra har spenderat stora delar av sitt första levnadsår här och fullkomligt älskar att stå vid ungen och pilla på alla knappar, säger Hanna Karlsson.

Men nu är det klart. I sommar vrider paret om låset till restaurangen för sista gången.

– Jag kände mig färdig, jag har redan passerat tioårsgränsen, så nu är det dags att gå vidare, säger Peder.

Vad han ska göra efter den välförtjänta semestern och den mysiga pappaledigheten återstår att se.

– Jag har fått lite erbjudande, men det är inget som är klart än. Men jag kommer att stanna kvar i branschen, det är ju det här jag brinner för. Jag älskar att laga mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om