Kris och kaos eller framtidstro?

Krisläge och en av landets högsta skattehöjningar – eller en kommun på stark marsch framåt. Bilden av Vadstena ser helt olika ut beroende på vem du frågar.

Arne Sjöberg (M) ser det som orealistiskt att Vadstena skulle klara växtmålen.

Arne Sjöberg (M) ser det som orealistiskt att Vadstena skulle klara växtmålen.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2015-11-18 06:55

Höstlöven täcker marken. Över Vättern ligger en gråfuktig filt av dimma. Det har snart gått ett år sedan Konsensus och Socialdemokraterna tog över styret i Vadstena. Ett tufft år, framför allt ekonomiskt sett.

– Ja, läget är tufft. Framför allt eftersom vi inte sett det här i Vadstena på väldigt många år.

Bedömningen är ekonomichef Marie Hillmans. Hon kan konstatera att kommunen inte haft något underskott sedan 2004. Dessutom har man inga lån utan har haft en förhållandevis god ekonomi i många år. Men nu är läget förändrat.

– Årets resultat pekar mot -3,7 miljoner kronor. Men ser man till balanskravet då vi har reducerat reavinsten så handlar det om -12,5 miljoner kronor. Det tar vi med oss och måste återställa inom tre år. Det blir vår ryggsäck framöver.

Och det är en tung ryggsäck. Pengarna måste tas hem så kommande års planerade överskott kommer gå till att täcka det svarta hålet i ekonomin som uppstått i år.

Lösningen för politikerna blev en skattehöjning. Den 1 januari höjs skatten med 1,25 öre per hundralapp.

– Det är nödvändigt. Vi kan inte klara de växande behoven med nuvarande resurser, säger kommunalråd Mats Wahrén (Kons).

För nämnderna är extra pengar välkommet. Skolan och äldreomsorgen har brottats med underskott i flera år. Sparkraven har varit återkommande, men ändå har man haft svårt att få siffrorna att gå ihop.

– Som jag ser det beror situationen på ökade behov inom framför allt äldreomsorgen. Det har pratats länge om risken för ökade kostnader där och nu har det kommit. Fler behöver hjälp och man behöver fler insatser. Men mycket av det har kommit på en gång, säger Marie Hillman.

Det är också socialnämnden som får det mesta av pengarna från skattehöjningen. Ändå vilar krav på nämnderna att spara pengar.

– Det finns ett litet sparbeting på 0,7 procent. Det finns alltid någonting att göra. Man mår bra av lite krav, då blir man kreativ, säger Mats Wahrén.

Men oppositionen håller inte med honom. De hade hellre sparat mer i verksamheterna och höjt skatten mindre. De jämför gärna med andra kommuner som lyckats sänka sina kostnader.

– Vi hade också fått höja skatten som läget är nu, men inte med så mycket. I stället hade vi effektiviserat och anpassat investeringarna efter plånboken, säger Arne Sjöberg (M).

Att effektivisera för att klara ekonomin tror inte Mats Wahrén på. När 80 procent av kostnaderna består av löner ser han väldigt små möjligheter att rationalisera.

– Det hjälper inte att lärarna och hemtjänsten springer fortare, vi behöver lika många ändå. Och med den extrema svältkost som kommunen levt på de senaste tio åren så har vi blivit så effektiva det går, säger han.

Men S och Konsensus ger inte alla slantar till verksamheten. 40 procent går till investeringar i nya lokaler. Det planeras bland annat för ny förskola och en ny skola, vilket kommer att behövas när kommunen ska växa. För växa ska Vadstena. 10 000 invånare, det är Konsensus vision. Och tillväxtplanerna ligger till grund för att man ska klara de kommande årens ekonomiska utmaningar. År 2017 räknar man med att Vadstena har växt med 100 personer vilket skulle ge ett extra klirr i kassan med 4,7 miljoner kronor. Året därpå handlar det om ytterligare 200 personer. Realistiskt? Mellan år 2000 och 2014 tappade kommunen 275 invånare, vilket alltså ska hämtas hem på tre år. Men den statistikintresserade kan också konstatera att kommunen har lyckats med konststycket tidigare. År 1990 växte man med 134 personer. Kommunens ekonomichef är kluven i frågan.

– Det är svårt att säga. Det beror helt på hur man får igång bostadsbyggandet, säger Marie Hillman.

Mats Wahrén är dock inte ett dugg orolig.

– Jag ser det inte som ett problem. Vi har byggnationer på gång. Det är helt osannolikt att vi inte skulle bli 300 fler invånare på tre år med tanke på hur VFAB:s bostadskö ser ut, säger han.

Men oppositionen är mer än kritisk. Arne Sjöberg anser att förhoppningarna är orealistiska.

– Man tar helt ut segern i förskott när man bygger budgeten på nya invånare. Jag tycker att det vore fantastiskt roligt om Vadstena växte, men ska vi locka med Sveriges högsta skattehöjning och inga färdiga bostäder att erbjuda? Det är som att tro att man ska vinna på lotto, säger han.

Dessutom, påpekar han, så innebär 300 personer inte bara inkomster. Fler invånare innebär också ökade kostnader.

– Och det verkar man inte ha insett alls.

Men Mats Wahrén vill inte hålla med om bilden. Det finns plats för fler elever i skolan och nyinflyttade mellan 19 och 64 år kostar inte kommunen några pengar i hans kalkyler.

– Men vi har kanske inte tänkt att det ska bli så många fler plus 65, säger han och fortsätter:

– Och hundra nya invånare gör ingen större påverkan, vi sitter ju redan med de här kostnadsökningarna i dag.

Bostadsbyggandet är en flaskhals för Konsensus Vision. Men arbetet är igång. Stadsarkitekt Helene Eriksson tycker att läget förändrats markant det senaste halvåret.

– Det har inte alltid varit så i Vadstena, men nu känns det som att vi får ganska mycket förfrågningar, säger hon.

Och egentligen skulle man kunna börja bygga på studs. Planer finns för runt 150 lägenheter runt om i stan, planer som funnits i ett par år nu.

– Men det är mest privata fastighetsägare. Vi kan bara ta fram planerna, men vi kan inte tvinga dem att bygga, säger Helene Eriksson.

Kommunens eget fastighetsbolag, VFAB, känner av trycket på att få till bostadsbyggande och hos dem flödar idéerna om vad man skulle kunna göra.

– Asylens 48 lägenhet räknar vi med börjar byggas till våren. Sedan utreder vi ett 30-tal lägenheter på Kalkhagsvägen som, om vi har tur, kan börja byggas tredje kvartalet 2016. Dessutom tittar vi på 14-15 hyresradhus på Drottningmarken. Där är detaljplanen redan klar så där kan det gå fort från idé till handling, säger vd Lars Larenius.

Dessutom, tillägger han, så innebär en ny skola om några år att St Persskolan kan ersättas med bostäder. Att växa med 300 invånare de kommande åren är helt realistiskt enligt Lars Larenius.

– Ja, bara våra projekt de närmaste åren ger ju 100 nya lägenheter. Sedan tillkommer privata initiativ också. Det kan helt klart rutscha iväg. Frågan är vad som händer sen, säger han.

Kris och kaos eller en ort på stark frammarsch? Framtiden får utvisa vem som haft rätt bild av Vadstena.

Byggprojekt i Vadstena

Tycklinge: 8 byggklara villatomter

Klosterängen: detaljplan för 17 lägenheter i kedjehus på gång, byggstart 2016

Elisabeth 2: byggklar tomt för flerbostadshus, byggstart våren 2016

Susenborgshagen: byggklar tomt för flerbostadshus, byggstart våren 2016

Harven (vid Motalagatan), byggklar tomt för flerbostadshus

Åkermannen: detaljplan på gång för enbostadshus och radhus

Lasarettet: finns detaljplan för 40-50 lägenheter i befintlig byggnad

Asylen: detaljplan för 48 lägenheter är överklagad

Kalkhagsvägen: planer på cirka 15 lägenheter, byggstart 2016-2017

Drottningmarken: byggklara tomter för tio enbostadshus, byggklar tomt för 10-20 lägenheter – byggstart 2016, byggklar tomt för 15 lägenheter – byggstart 2016, i Drottningmarken finns ytterligare område som kan detaljplaneläggas.

Av ovanstående tomter är kommunen ägare till Drottningmarken, Elisabeth 2 och Kalkhagsvägen. VFAB äger Asylen. Övriga ägs av privata fastighetsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om