Korpen lösningen när träningsgrupper lades ner

Protesterna lät inte vänta på sig när vårdcentralen beslutade att lägga ner träningsverksamheten för före detta patienter. Men Korpen kom med lösningen. Sedan två veckor tillbaka tränar två grupper med Ingrid Lagerqvist som ledare.

Gun Pettersson är ganska ny i gruppen medan Taimi Karlsson har hållit igång i många år.

Gun Pettersson är ganska ny i gruppen medan Taimi Karlsson har hållit igång i många år.

Foto: Anders Törnström

VADSTENA2015-01-22 06:46

Ingrid är deltagarnas trygghet från tiden på vårdcentralen. Hon arbetar lite mindre som undersköterska och hälsosamordnare och numera sex timmar i veckan med grupperna på Korpen.

– Man vet ju att fysisk aktivitet är bra mot olika sjukdomstillstånd, så jag hoppas verkligen att detta kan leda till något positivt och att både gamla och nya patienter vågar sig hit, säger Ingrid som är orolig för att det finns människor som kommer att "falla mellan stolarna".

– Det här är inte alldeles enkelt. Många behöver medicinsk, handledd träning och vill träna under trygga former. Det är ett stort steg för många som har en fot på vårdcentralen att ta sig till ett gym. Och för många handlar det om en kostnadsfråga.

Hon tycker också att nedläggningen av verksamheten på vårdcentralen rimmar dåligt med vad Region Östergötland, hennes arbetsplats, står för.

– Dels att träningsverksamheten lades ner i Vadstena utan utvärdering, dels att avtalet med Östergötlands Idrottsförbund och Korpen angående fysisk aktivitet på recept (FAR) inte förnyades. Detta trots att cirka 35 procent av östgötarna motionerar för lite, enligt undersökningar.

På Korpen har Ingrid två grupper två gånger i veckan samt elva enskilda, före detta patienter.

– Jag har försökt att "lura" med mig fler, vi får se. Lokalerna här är jättefina.

Taimi Karlsson har gått på Ingrids träning i många år, hon var med vid starten av en benskörhetsgrupp på 80-talet.

– Det känns bra att träna. Jag har problem med ryggen och har även opererat mig. Träningen stärker, säger hon.

Christer Aschan har tagit plats i en av de nya easylinemaskinerna.

– Vi blev utkörda från vårdcentralen. Här är trångt, en nödlösning, till hösten ska vi få en ny lokal, det blir säkert bra, säger han.

Efter 45 sekunder slår den gröna lampan om till rött och han har 15 sekunder på sig att byta maskin.

KG Lindqvist är 86 år.

– Jag sprang mycket orientering förr och har tränat en del. Jag tycker att det här är att uppfatta som friskvård. Jag har snubblat några gånger i vinter och ramlat omkull, men har lyckats ta mig upp på egen hand och utan att skada mig.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är fint att Korpen har tagit över den här verksamheten. Här får man det sociala, vi uppmuntrar varandra.

Inger Eriksson:

– Vi är en sammansvetsad grupp. Jag har tränat åtta, tio år. Det är bra att ha en tid att passa och har man dessutom betalt för träningen kommer man iväg.

När Korpen fick höra talas om att träningsverksamheten på vårdcentralen skulle försvinna och protesterna duggade tätt föddes en idé. Bob Råsten, vice ordförande för Korpen Vadstena, berättar:

– Vi har lokaler som inte utnyttjas på förmiddagarna. Jag tog kontakt med Ingrid och läkaren Per på vårdcentralen i höstas och hörde om Ingrid kunde tänka sig att hålla i verksamheten här hos oss. Kontinuiteten med henne känns viktig, hon är deltagarnas trygghet, en kunnig ledare.

Korpen har utbildat 14 instruktörer på easylinemaskinerna, däribland Ingrid.

– Vi tycker att det är jätteroligt att vi kunde rädda verksamheten, säger Råsten.

I höst får kommer verksamheten att förläggas till en större lokal. Vid behov kan fler grupper komma att starta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om